www.tsarich-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Четверг, 28 березня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Царичанський район
30.10.2019 № Р-214 "Про забезпечення якісного повноцінного харчування в освітніх закладах Царичанського району"
Версія для друку Написати листа


ЦАРИЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
ГОЛОВИ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

30.10.2019 смт Царичанка № Р-214/0/385-19

¬
Про забезпечення якісного
повноцінного харчування
в освітніх закладах
Царичанського району


Харчування дітей в загальноосвітніх закладах Царичанського району організовано відповідно до Конституції України, регламентовано законами України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», «Про місцеве самоврядування в Україні», Порядком організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерством освіти і науки, молоді та спорту від 01.06.2005 року № 242/329, Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН та МОЗ України від 17.04.2006 р. №298/227, постановами Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», від 19 червня 2002 р. №856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах», від 02.02.2011 р. №116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість», від 18.01.2016 р. №16 «Про внесення змін до Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість», спільним наказом МОН та МОЗ України від 15.08.2006 р. №620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах», Санітарним регламентам для дошкільних навчальних закладів, затвердженого наказом МОЗ України від 24.03.2016 р. №234, Державними санітарними правилами і нормами влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу (ДСанПіН 5.5.2.008-01), затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001 р. №63, рішенням двадцять сьомої сесії Царичанської районної ради від 19.12.2018 р. №388-27/VII «Про організацію безкоштовного гарячого харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів та вихованців дошкільних навчальних закладів, організацію безкоштовного підвозу дітей та педагогічних працівників закладів освіти Царичанського району в 2019 році» та відповідними рішеннями селищної та сільських рад .
Відділ освіти райдержадміністрації, органи місцевого самоврядування району та об’єднаних територіальних громад, керівники освітніх закладів спрямовують організаторську роботу на удосконалення забезпечення гарячим харчуванням дітей і підлітків у навчальних закладах району.
Створення відповідної нормативно-правової бази чітко визначило вимоги щодо управління процесом організації та якості харчування дітей.
Відповідно до ст. 56 Закону України «Про освіту», ст. 22 Закону України «Про загальну середню освіту», п.18 статті 5 Закону України «Про охорону дитинства», ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування» відповідальність за організацію харчування учнів покладається на засновників та керівників освітніх закладів.
Райдержадміністрацією, органами місцевого самоврядування району та ОТГ приділяється належна увага харчуванню дітей, повною мірою забезпечується реалізація вищеназваної нормативно-правової бази з даного питання, удосконалюється організаторська робота щодо забезпечення гарячим харчуванням дітей і підлітків у навчальних закладах району.
В усіх школах функціонують їдальні та буфети, їх матеріальна база поступово покращується.
Асортимент буфетної продукції визначений Державними санітарними нормами і нормами влаштування та утримання загальноосвітніх навчальних закладів.
Основні категорії дітей, що харчуються за бюджетні кошти, – це діти пільгових категорій. А саме: діти - сироти та позбавлені батьківського піклування – 50 чоловік, діти інваліди - 93, діти учасників АТО – 68, діти з малозабезпечених сімей - 150, багатодітних сімей – 186(в них дітей 645 чол.), діти переселенців - 16 чоловік. Також, за бюджетні кошти харчуються 100% учні 1-4 класів. У закладах освіти Царичанської районної ради ця кількість становить 56 чол. Всього за бюджетні кошти по Царичанському району харчується 1626 чоловік .
Аналізуючи результати використання бюджетних коштів на організацію гарячого харчування школярів пільгових категорій зазначаємо, що по закладах освіти району за 9 місяців поточного року ця сума становить 1251,83тис. гривень .
Відділами освіти району та ОТГ систематично здійснюється щомісячний моніторинг виконання норм харчування в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах. По школах району та ОТГ норми харчування виконуються на 100%. Вартість харчування однієї дитини у звітному періоді 2019 року коливається від 13,00 до 22,00 гривень в день .

У 2019 році проведено визначення постачальників за електронною системою «Прозоро». За результатами роботи системи з вересня по 31 грудня поточного року постачання продовольчої сировини та продуктів в загальноосвітні навчальні заклади в Царичанській ОТГ здійснює ФОП Габ В.Г., ФОП Кошак О.П.
У школи, підпорядковані Царичанській селищній раді, постачає продукти харчування ФОП Габ В.Г., ФОП Кошак О.П. та Байбуз В.Н., Ляшківській ОТГ- ФОП Клименко О.Г. та Дніпровський хлібокомбінат №5, Могилівській ОТГ – ПП Сірченко С.В., Магдалинівський маслозавод та Дніпровський хлібокомбінат №5, Китайгородській ОТГ- Габ В.Г., ЗОШ І- ІІІст с. Молодіжне та Цибульківській ЗОШ І-ІІст - ПП Калініченко Н.М.
Розроблені та погоджені з Управлінням Держпродспоживслужби графіки та маршрути завезення продуктів. Усі продукти, що поставляються в шкільні їдальні, надаються із супровідними документами та сертифікатами якості. Керівниками закладів освіти погоджено з Управлінням Держпродспоживслужби у Царичанському районі двотижневе меню, яке стовідсотково забезпечує виконання натуральних норм харчування; складені калькуляційні картки на всі страви. Відділами освіти району та ОТГ надаються індивідуальні консультації щодо порядку організації харчування, оприбуткування продуктів харчування.
У більшості закладів освіти забезпечується повноцінне і в той же час різноманітне меню, що задовольняє потреби дітей та їх батьків, які в свою чергу систематично проводять перевірку стану харчування у закладі. Позитивним прикладом з даного питання слід назвати заклади освіти Царичанської та Китайгородська ОТГ та Цибульківської ЗОШ І-ІІст.
У серпні місяці поточного року комісією Царичанського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області було здійснено перевірки стану навчальних закладів району ( у тому числі і харчоблоків ) на предмет відповідності санітарним правилам та нормам і готовності до початку роботи в новому навчальному році.
За результатами перевірки та після усунення деяких недоліків комісійно було зроблено висновок про готовність та дозвіл на початок роботи .
Шкільні їдальні обладнані відповідно-необхідним інвентарем, меблями, посудом. Працюють за методом самообслуговування, де щоденно чергують учні. До їх обов’язків входить сервіровка столів, прибирання використаного посуду.
Інтер’єр шкільних їдалень сучасний, що відповідає вимогам санітарно-гігієнічних норм (Царичанська, Бабайківська, Ляшківська, Китайгородська ЗОШ І-ІІІст.)
Харчоблоки загальноосвітніх навчальних закладів району повністю укомплектовані працівниками - кухарями. Усі працівники харчоблоків, медичні працівники пройшли санітарно-гігієнічне навчання до початку 2019-2020 навчального року на базі Царичанського міжрайонного відділу лабораторних досліджень. Також працівники, пов’язані з організацією харчування дітей, завчасно проходять обов’язкові медичні огляди відповідно до чинного законодавства.
Персонал шкільних їдалень забезпечений спецодягом, миючими та дезінфікуючими засобами, інвентарем та посудом.
Харчоблоки більшості шкіл забезпечені сучасним технологічним та холодильним обладнанням. У відповідності до вимог наявна гаряча та холодна проточна вода. У позитиві відзначається Могилівська, Царичанська, Ляшківська ОТГ.
На початок 2019-2020 навчального року проведені косметичні ремонти шкільних їдалень, поновлена їх наповнюваність.
Питання спонсорської підтримки організацїї гарячого харчування теж актуально вирізняється. Зокрема, відчутна спонсорська підтримка в Царичанській ОТГ та Цибульківській ЗОШ І-ІІст.
З метою удосконалення роботи шкільних їдалень систематично проводяться заняття з персоналом з питань гігієни харчування за темами: «Вимоги до організації харчування відповідно до нових Державних санітарних норм та правил «Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей», «Профілактика харчових немікробних отруєнь».
Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах району здійснюється відповідно до Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН і МОЗ України від 17.04.2006 № 298/227, постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування в навчальних та оздоровчих закладах» (зі змінами) та інших нормативних документів.
Режим харчування дітей відповідає режиму роботи дошкільного закладу і є триразовим, інтервали між прийомами їжі – 3-4 години. Гарячим харчуванням охоплено 628 вихованців дітей ясла-садків району. Організація харчування забезпечується за рахунок залучення бюджетних та батьківських коштів. Середня вартість харчування однієї дитини дошкільного віку становить 36 грн на день (батьківська плата складає – 14,4 грн в селі, 21,6 грн в місті ).Усього по району за 9 місяців 2019 року на організацію харчування дітей в дошкільних навчальних закладах з районного та місцевих бюджетів використано 1169,5 тис. гривень, утому числі Царичанською районною радою – 37,6 тис. гривень .

З метою забезпечення раціонального харчування у дошкільних закладах здійснюється контроль за виконанням норм натурального набору продуктів. Медичні сестри ведуть Журнал аналізу виконання норм харчування, де вносять записи та здійснюються обчислення на кожні 10 днів для відповідної корекції раціону. Харчоблоки протягом року утримуються в належному санітарному стані.
Питання організації харчування в освітніх закладах району перебуває на постійному контролі відділу освіти райдержадміністрації, селищної та сільських рад району: кожного року приймаються відповідні рішення , видаються накази ; щорічно є предметом слухань на нарадах керівників шкіл, колегіях районної державної адміністрації, на сесіях районної, селищної та сільських рад.

Виходячи з вищезазначеного та з метою покращення харчування дітей і підлітків у дошкільних навчальних закладах, загальноосвітніх навчальних закладах , керуючись Законом України «Про місцеві державні адміністрації»:

1. Інформацію виконуючого обов’язки начальника відділу освіти райдержадміністрації Десятерик О.Ф. про виконання державних нормативних актів щодо організації гарячим харчування в закладах освіти району взяти до відома.

2. Зобов’язати відділ освіти райдержадміністрації:

1) покласти персональну відповідальність за організацію гарячого харчування та належний контроль на керівників освітніх закладів району;

2) при формуванні бюджету на 2019 рік передбачити кошти на зміцнення та оновлення матеріально-технічної бази їдалень;

3) подати пропозиції щодо здійснення на районному рівні заходів для удосконалення механізму громадського контролю якості харчування вихованців навчальних закладів району;

4) відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2012 року №865-р «Про затвердження плану заходів щодо забезпечення дітей якісними продуктами харчування вітчизняного виробництва» передбачити під час підготовки пропозицій до проекту місцевого бюджету кошти для організації якісного безкоштовного харчування учнів початкових класів, дітей пільгових категорій;

5) здійснювати належний контроль за прийомом продуктів харчування до харчоблоків закладів освіти з відповідно оформленими супровідними документами, що підтверджують їх якість, згідно з вимогами державних нормативних актів України.

3. Відділу агропромислового комплексу райдержадміністрації здійснювати моніторинг цін сільськогосподарської продукції та щомісячно до 05 числа подавати інформацію про цінову ситуацію на ринку відділу освіти райдержадміністрації.

4. Царичанському міжрайонному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області в листопаді 2019 року провести нараду з керівниками освітніх закладів району щодо дотримання вимог НАСС «Про забезпечення організації харчування та профілактику харчових отруєнь в закладах освіти ».

5. Відділу освіти райдержадміністрації про виконання цього розпорядження інформувати відділ діловодства райдержадміністрації до 01.12.2019.

6. Визнати таким, що втратило чинність, розпорядження голови райдержадміністрації від 24.10.2018 № Р-401/0/385-18 «Про забезпечення якісного повноцінного харчування в навчальних закладах Царичанського району».

7. Координацію роботи щодо виконання цього розпорядження покласти на відділ освіти райдержадміністрації, контроль залишаю за собою.



Виконуюча обов’язки
голови райдержадміністрації О.Д. БАКУЛІНА
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор