www.tsarich-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА П'ятниця, 29 березня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Царичанський район >> Новини
Дніпродзержинська ОДПІ інформує !!!!!
Версія для друку Написати листа
Мирослав Продан: 100% випускників факультету податкової міліції працевлаштовані

Курсанти факультету податкової міліції Університету ДФС є конкурентоспроможними. Працевлаштовано 100% випускників, 40% з яких займають керівні посади в органах ДФС. Про це заявив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час урочистостей з нагоди 20-річчя факультету податкової міліції.
За словами очільника ДФС, факультет податкової міліції – це навчальний підрозділ, який не має аналогів в Україні та визнаний за її межами як навчальний, науковий, методичний центр, в якому напрацьовано значний досвід міжгалузевого об’єднання економічної та правової освіти, науки і практики при здійсненні профільної підготовки фахівців.
«Особливістю є те, що це єдиний факультет на теренах України, який готовий проводити спеціальну підготовку та навчання фахівців для СФР. Це єдиний факультет, що випускає спеціалістів, так би мовити «трьох в одному» - вони і юристи, і економісти, і IT-фахівці», – підкреслив Мирослав Продан.
Він також повідомив, що наразі тривають переговори з іноземними колегами щодо можливості проходження практики курсантами факультету у всесвітньовідомих службах, таких як Фінансова Гвардія Італіі або Служба внутрішніх доходів США.
«Курсанти є майбутнім нової фіскальної служби європейського зразка. Впевнений, що ваші знання, енергія, бажання розвивати нашу країну, дозволять досягти нових звершень. Ви не раз будете стояти перед вибором – яке прийняти рішення. Згадуйте той день, коли ви дали клятву вірно служити Українському народові. Це допоможе вам прийняти вірне рішення та обрати правильний шлях!», – побажав випускникам Мирослав Продан.

ДФС відвідала делегація Офісу Торгового представника США та Посольства США в Україні
Стан впровадження реформ у податковій та митній сферах, а також заходи ДФС, спрямовані на сприяння бізнесу відповідно до зобов’язань України перед СОТ та Угоди про асоціацію з ЄС, обговорювалися під час зустрічі Першого заступника Голови ДФС Сергія Білана з керівником Бюро з питань Росії і Євразії Офісу Торгового представника США Елізабет Хефнер.
«Ми високо цінуємо існуючий рівень співробітництва між Україною та США у митній і податковій сферах та готові докласти максимум зусиль для впровадження механізмів, які сприятимуть розвитку торговельних відносин між нашими країнами», - зазначив Сергій Білан.
Учасники зустрічі обговорили новації, запроваджені у роботі митниць, зокрема, щодо прискорення митних процедур та подальші кроки з приведення української митної системи до європейських стандартів, реалізацію ДФС деяких ключових напрямів Третьої українсько-американської дорожньої карти для покращення бізнес-клімату в Україні.
Також під час зустрічі розглядалися питання подальшої взаємодії Державної фіскальної служби України з іноземними митними та податковими службами щодо обміну інформацією та впровадження спільних проектів, що сприятимуть розвитку міжнародної торгівлі.
Мирослав Продан: ДФС продовжує модернізацію пунктів пропуску
Для підвищення якості обслуговування громадян ДФС продовжує модернізацію пунктів пропуску. Розбудова державного кордону відбувається за рахунок трьох основних напрямів фінансування. Про це повідомив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час робочої поїздки Президента України Петра Порошенка до Волинської області.
За його словами, одним з напрямів є використання грантових коштів Європейського Співтовариства. Загальна вартість грантових договорів, підписаних у рамках цієї програми, складає майже 21,3 млн. євро, з яких 17,1 млн. євро – це грантові кошти ЄС.
Програмою передбачена реалізація 6 великих інфраструктурних проектів. Наприклад, реконструкція міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Устилуг» та пасажирської частини пункту пропуску «Ужгород».
Другий напрям – це фінансування в рамках Угоди щодо надання Польщею кредиту Україні на умовах пов'язаної допомоги у розмірі 100 млн. євро на розбудову прикордонної дорожньої інфраструктури та пунктів пропуску. Так, зокрема, заплановано будівництво ділянки для легкового автотранспорту та автобусів у пункті пропуску для автомобільного сполучення «Краківець», яка розмежує рух вантажного та легкового автотранспорту, а також будівництво пішохідного переходу у міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Рава-Руська».
Особливо Мирослав Продан відзначив новий для ДФС напрям фінансування за рахунок спрямування 10% від суми перевиконання загального обсягу митних платежів, визначеного помісячним розписом доходів загального фонду державного бюджету.
«Отримані кошти, а це наразі понад 1 млрд. грн., спрямовані на розвиток митної інфраструктури, реконструкцію пунктів пропуску, закупівлю технічних засобів митного контролю та збільшення заробітної плати митників», – зазначив очільник ДФС.
Загалом митницями ДФС індикативні показники Міністерства фінансів України по митних платежах за чотири місяці 2017 року були перевиконані на більш ніж 11 млрд. грн. і фактично склали 94 млрд. 383 млн. грн. За рахунок додаткових надходжень в рамках експерименту 4,1 млрд. грн. мають бути спрямовані на реконструкцію доріг.
Мирослав Продан: З перших днів дії безвізового режиму для громадян буде максимально прискорено процедури митного контролю
З перших днів дії Угоди щодо безвізового режиму в усіх пунктах пропуску максимально буде прискорено процедури проходження митного контролю для громадян. Про це заявив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час робочої поїздки Президента України Петра Порошенка до Волинської області.
«Ми розуміємо всю відповідальність, яка постане перед працівниками митниці, оскільки вже зараз наші колеги прикордонники прогнозують збільшення пасажиропотоку у перші дні безвізу на 30 відсотків. Для уникнення черг та незручностей для подорожуючих вже впроваджується низка заходів на митницях та пунктах пропуску», – розповів Мирослав Продан.
За його словами, такі події як впровадження безвізового режиму з країнами Євросоюзу лише стимулюють митницю до розвитку, впровадження інноваційних технологій та переведення сервісів в он-лайн режим.
«Відповідність сучасними вимогам Європейського Союзу, централізований моніторинг та оперативний контроль в режимі реального часу, унеможливлення впливу людського фактору – саме це основні складові для митниці майбутнього. Фінальний результат, у напрямі якого ми рухаємося, – це збільшення товарообігу та прискорення пасажиропотоку, зручні та прозорі процедури для бізнесу та громадян, прискорення та оптимізація митних процедур», – підкреслив Мирослав Продан.
Керівник ДФС також нагадав, що для зручності подорожуючих на веб-порталі ДФС функціонує он-лайн сервіс «Кордон», який вже зараз дозволяє громадянам відстежувати в режимі реального часу ситуацію на пунктах пропуску через державний кордон. Сервіс надає інформацію щодо часу очікування для легкового та вантажного транспорту на всіх пунктах пропуску на кордоні України, а також на адміністративному кордоні з тимчасово окупованою АР Крим.
Допоможе зекономити час при проходженні митного контролю і знання громадянами правил перетину кордону. Так, на веб-порталі ДФС розміщено перелік дозволених та заборонених для переміщення товарів.
Загалом щодоби через пункти пропуску, розташовані на західному кордоні України, переміщуються близько 30 тис. легкових автомобілів, понад 3 тис. вантажних автомобілів, близько 450 автобусів, понад 3 тис. залізничних вагонів, а також перетинають кордон понад 100 тис. громадян.
ЄС відкриває кордони для України
Вже з 11 червня українці, власники біометричних паспортів, зможуть вільно, без отримання віз, перетинати кордон і відвідувати практично будь-яку країну Європейського союзу (за винятком Великої Британії та Ірландії, які є членом ЄС, але не входять до складу Шенгенської зони), а також Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію і Швейцарію, які не є членами ЄС, але підписали Шенгенську угоду.
Для безвізових поїздок до країн Шенгенської угоди для громадянам України потрібно:
наявність біометричного закордонного паспорта. За наявності українського біометричного паспорта громадяни України зможуть подорожувати до ЄС без візи з будь-якої країни світу;
аргументація мети подорожі або запрошення від друзів або родичів;
– наявність достатніх фінансових коштів (готівкових або на банківській карті). У різних країнах ЄС діють різні вимоги, про які детальніше можна ознайомитись за посиланням : https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/e-library/documents/policies/borders-and-visas/schengen/docs/reference_amounts_table_en.pdf ;
– наявність місця проживання (наприклад, заброньований номер у готелі);
підтвердження наміру повернутися додому (зворотній квиток).
Термін перебування в країнах ЄС без візи обмежений. Залишатися в Євросоюзі можна 90 днів протягом 180-денного терміну. Тобто, протягом півроку можна провести у Європі в сукупності три місяці. При цьому кількість перетинів кордону України з ЄС не обмежується.
Водночас, Державна фіскальна служба України звертає увагу на важливість ознайомлення перед поїздкою з наступною інформацією:
митними правилами країн ЄС, що можна знайти за посиланнями, наведеними у таблиці (додається );
правилами проходження «зеленого» та «червоного» коридорів у пунктах пропуску через державний кордон України (додаються ).


Сервіс ДФС «Кордон» допоможе уникнути черги на пунктах пропуску
Громадяни України та іноземці, які планують подорожі за кордон або в Україну, для якнайшвидшого перетину кордону мають змогу скористатися сервісом ДФС «Кордон» (http://kordon.sfs.gov.ua/uk/Home/Index ).
У зв’язку із запровадженням безвізового режиму між Європейським Союзом та Україною очікується збільшення трафіку на кордоні. Для розробки оптимального маршруту та розрахунку часу на перетин кордону, ДФС пропонує подорожуючим перевіряти завантаженість пунктів пропуску, через які планується в’їзд в Україну або виїзд за кордон.
Сервіс надає інформацію щодо часу очікування для легкового та вантажного транспорту на всіх пунктах пропуску на кордоні України, а також на адміністративному кордоні з тимчасово окупованою АР Крим.
Для зручності відвідувачі «Кордону» мають змогу обрати одну з семи мов користування сервісом.
За чотири місяці великий бізнес сплатив до державного бюджету 80,4 млрд. грн.
Збір платежів до державного бюджету протягом січня-квітня поточного року перевищив аналогічний період 2016 року на 12 млрд. гривень. Частка податкових платежів великого бізнесу, що обслуговується Офісом великих платників податків ДФС, склала 55,5% від загального збору платежів по Україні.
У розрізі основних податків до державного бюджету надійшло: податку на додану вартість – 43,3 млрд.грн., акцизного податку – 20 млрд.грн., податку на прибуток – 6,7 млрд.грн., частини чистого прибутку – 3,3 млрд.гривень.
«Постійно проводиться робота з великими платниками по податковим ризикам і як результат - значне зростання надходжень до бюджету по податку на додану вартість, що додатково складає 8,6 млрд. грн. Це на 25 % більше січня – квітня минулого року», - зазначив начальник Офісу великих платників Євген Бамбізов.
Збільшилися також надходження зі збору акцизного податку на 4,1 млрд.грн., або на 26% порівняно з відповідним періодом 2016 року.
За словами Євгена Бамбізова, Офісом великих платників з початку року досягнуто виконання доведених індикативних показників по бюджетоформуючих податках: з податку на прибуток в 1,8 раза, або на 3 млрд.грн., з частини чистого прибутку в 1,5 раза, або на 1,1 млрд. гривень.
Мирослав Продан: Сучасна система фінансових розслідувань має враховувати найкращі світові практики
Розвиток сучасної системи фінансових розслідувань не може бути ефективним без врахування найкращих світових практик та розробок у цьому напрямі. Про це заявив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан сьогодні, 19 травня, під час Міжнародної науково-практичної конференції на тему «Фінансові розслідування: імплементація європейського досвіду в Україні».
Учасниками конференції стали представники Уряду України, комітетів Верховної ради України, ДФС, Робочого апарату УкрбюроІнтерполу в Україні, громадських організацій, вищих навчальних закладів та науково-дослідних установ.
Серед іноземних делегацій – представники Служби внутрішніх доходів США, Фінансової Гвардії Італії, Податкової та митної служби Її Величності, Митної кримінальної служби Федеративної Республіки Німеччини, Слідчої служби Міністерства фінансів Грузії, Департаменту фінансових розслідувань Комітету Державного контролю Республіки Білорусь.
«Сьогоднішня конференція є кроком на шляху реформування сучасної системи фінансових розслідувань, яка наразі триває в Україні, адже ми маємо прекрасну нагоду почути безпосередньо від наших іноземних колег про їх найкращі практики та можливість їх імплементації в Україні», – зазначив Мирослав Продан.
За його словами, сучасні інституційні перетворення в Україні мають європейський вектор, а тому джерелом визначення новітніх форм і методів боротьби з правопорушеннями у сфері оподаткування, бюджетній та митній сферах, організації правоохоронної діяльності стає саме світовий досвід.
«Більшість протиправних дій у сфері оподаткування та митній сфері розгалужені у просторі і часі, здійснюються із застосуванням заздалегідь вирахуваних схем, які юридично майже бездоганні, що, на перший погляд, не дає підстав вважати їх злочинними. Їх викриття можливе лише шляхом здійснення комплексу оперативно-розшукових та кримінально-процесуальних дій, спланованих на підставі результатів поглибленого аналізу великих обсягів інформації фінансово-економічного змісту», – розповів Мирослав Продан.
Враховуючи це, підкреслив в.о. Голови ДФС, у роботі підрозділів податкової міліції особливу увагу приділено посиленню інформаційної та аналітичної складової, удосконаленню форм і методів роботи, забезпеченню системної та професійної кадрової політики.
Під час конференції своїм досвідом у протидії податковим та митним правопорушенням поділилися представники ДФС, Податкової та митної службі Її Величності, Департамент фінансових розслідувань Комітету державного контролю Республіки Білорусь.
Крім того, учасники розглянули інструменти Інтерполу та Європолу для міжнародної співпраці під час досудового розслідування, ознайомилися із підготовкою офіцерів фінансової гвардії Італії, специфікою роботи Служби внутрішніх доходів США, Департаменту кримінальних розслідувань СВД США, Програмою СВД США щодо надання інформації про шахрайство тощо.
Підрозділом внутрішньої безпеки ГУ ДФС
у Дніпропетровській області проведено 69 перевірок
Впродовж січня - квітня 2017 року управлінням внутрішньої безпеки Головного управління ДФС у Дніпропетровській області проведено 69 перевірок.
За матеріалами управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Дніпропетровській області винесено 13 подань керівникам територіальних підрозділів ГУ ДФС області для вжиття заходів реагування щодо усунення недоліків та притягнення винних осіб до відповідальності; до дисциплінарної відповідальності притягнуто 21 працівник територіальних підрозділів ГУ ДФС області; оголошено 9 підозр працівникам фіскальної служби; до суду направлено 6 обвинувальних актів.
З метою недопущення фактів прийому на роботу в органи Державної фіскальної служби осіб, що своїми діями або вчинками можуть дискредитувати імідж служби, перевірено 212 кандидатів на працевлаштування. Відмовлено у призначенні 6 претендентам.
Застосування РРО при торгівлі фізичними особами – підприємцями, платниками єдиного податку уживаними товарами

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує щодо необхідності застосовування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) при торгівлі фізичними особами – підприємцями, платниками єдиного податку уживаними товарами.
Згідно з п.296.10 ст.296 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) РРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи та другої і третьої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень.
Норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.
Також, згідно з п. 6 ст. 9 у редакції Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», чинній з 01.01.2017 (далі – Закон №265), РРО та розрахункові книжки не застосовуються під час продажу товарів (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) (наданні послуг) фізичними особами – підприємцями, які належать відповідно до Кодексу до груп платників єдиного податку, що не застосовують РРО.
За поданням Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року №231 (далі – Перелік №231).
У Переліку №231 зазначаються коди УКТ ЗЕД товарів, при цьому класифікація видів економічної діяльності (КВЕД) немає до нього жодного відношення.
З питання уточнення відповідності товарів коду товарної класифікації згідно з УКТ ЗЕД можна звернутися до Торгово-промислової палати України (її регіональних відділень), Науково-дослідного інституту судових експертиз або Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.
Слід зазначити, що винятків щодо можливості незастосування РРО для товарів, які були раніше у використанні, нормативно-правовими актами не передбачено.
Інформацію з зазначеного питання розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України (лист ДФС України від 18.05.2017 №242/Ч/99-99-14-05-01-14/ІПК) за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-fizichnih-osib/72134.html
Зазначення у податковій накладній кодів УКТ ЗЕД товарів та кодів послуг
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє щодо зазначення у податковій накладній кодів УКТ ЗЕД товарів та кодів послуг та необхідності відповідності кодів УКТ ЗЕД товарів та кодів послуг кодам видів діяльності платника, які внесені до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (далі - ЄДРПОУ).
Класифікація видів економічної діяльності (далі - КВЕД ДК 009:2010) затверджена наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 №457.
При цьому КВЕД - це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації. Водночас Класифікація є механізмом спільної мови, що має використання в багатьох інших, нестатистичних сферах (соціальному та податковому регулюванні, ліцензуванні, системі тарифів тощо), проте не завжди адаптована до цього повною мірою. Отже, Класифікація не завжди відповідає всім потребам користувачів за межами статистичної системи, у зв'язку з чим можуть виникнути суперечності стосовно юридичного використання коду КВЕД. Код виду діяльності не обов'язково достатній критерій для виконання умов, передбачених нормативними актами. У застосуванні нормативних актів чи контрактів код виду діяльності - це припущення, а не доказ (абзац 8 пункту 1 КВЕД-2010).
Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами Податкового кодексу України (далі - Кодекс) (пункт 1.1 статті 1 розділу І Кодексу).
Правила складання податкової накладної (у тому числі заповнення її обов'язкових реквізитів) регулюються статтею 201 розділу V Кодексу та регламентуються Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за №137/28267, зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 23.02.2017 №276 (далі -Порядок №1307).
Перелік обов'язкових реквізитів, які зазначаються у податковій накладній, визначено у підпунктах „а" - „і" пункту 201.1 статті 201 Кодексу, зокрема такими реквізитами є:
- код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг - код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі – ДКПП); платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.
Таким чином, при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання за такою операцією, скласти та зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкову накладну, в якій відповідно до пункту 201.1 статті 201 Кодексу зазначити код УКТ ЗЕД/код ДКПП, незалежно від того, чи внесено відповідний код діяльності до ЄДРПОУ.
Інформацію з зазначеного питання розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України (лист ДФС України від 18.05.2017 №271/6/99-99-15-03-02-15/ІПК) за посиланням:
https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx?redirect=pub_card
Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності фізичними особами - підприємцями

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує щодо орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності фізичними особами – підприємцями.
Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом України (далі - ЗКУ), а справляння плати за землю - Кодексом та Законом України від 6 жовтня 1998 року №161-ХІV «Про оренду землі» (далі - Закон №161).
Пунктом 1 статті 93 ЗКУ встановлено, що право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.
Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності справляється відповідно до вимог статті 288 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).
Згідно з пунктом 288.1 статті 288 Кодексу підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.
Платником орендної плати є орендар земельної ділянки, об'єктом оподаткування - земельна ділянка, надана в оренду. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем (пункти 288.2, 288.3, 288.4 статті 288 Кодексу).
Також статтею 21 Закону №161 встановлено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.
Фізичні особи - підприємці, які мають правовстановлюючі документи про право користування земельними ділянками, самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому Кодексом, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.
Податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом
30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (пункт 287.3 статті 287 Кодексу).
Відповідно до пункту 287.1 статті 287 Кодексу власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.
У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.
Статтею 34 Закону №161 визначено, що у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.
Враховуючи викладене, орендна плата за земельну ділянку державної і комунальної власності повинна справлятись орендарем відповідно до договору оренди земельної ділянки до моменту його припинення та повернення земельної ділянки орендодавцю.
Інформацію з зазначеного питання розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України (лист ДФС України від 18.05.2017 №277/Б/99-99-13-03-01-14/ІПК) за посиланням:
https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx?redirect=pub_card
Шляхи створення інвестиційно - привабливих територій на Дніпропетровщині обговорювалися під час проведення семінару

В рамках формування передумов для впровадження інвестиційних проектів на території Криворізького, Софіївського, Апостолівського, Широківського районів, підтримки малих, середніх та фермерських підприємств, створення інвестиційно привабливих територій 25 травня у приміщенні Криворізької районної ради міста Кривого Рогу відбувся семінар за участі представників фіскальної служби області на тему: «Місцеві податки та збори. Механізми стимулювання місцевою громадою».
У заході також прийняли участь голова Регіональної ради підприємств у Дніпропетровській області Микола Шевченко, заступник голови комітету з питань енергозбереження регіональної ради підприємств Олександр Захарченко, тренер Кооперативної Академії з питань кооперації Дніпропетровської обласної громадської організації «Сільського господарства консультативна служба» Захар Канівський, директор Дніпропетровської філії компанії «ТАС-Фінанс» Ольга Москаленко, заступник голови Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області Сергій Згоник, а також представники Криворізької, Софіївської, Апостолівської, Широківської районних рад, малих, середніх та фермерських підприємств.
До уваги учасників семінару були представлені презентації на тему: «Підтримка малого та середнього підприємництва», «Чотири кроки на шляху створення інвестиційно - привабливих територій», «Механізм реалізації регіональної програми малого та середнього підприємництва».
Представники фіскальної служби області виступили з питань адміністрування місцевих податків і зборів та надали відповіді за запитання присутніх.
Зустріч пройшла в атмосфері ділової активності.
Дніпропетровською митницею ДФС виявлено факт ухилення від сплати ввізного мита на суму близько 9 млн. грн.

До основних функцій митниці сьогодні відноситься не тільки фіскальна, тобто, поповнення Державного бюджету за рахунок стягнення митних платежів та зборів, а й правоохоронна функція (захисна), яка передбачає підтримку національної та міжнародної безпеки, захист внутрішнього ринку, інтересів споживачів, створення умов для підтримання законності щодо порядку переміщення через митний кордон України товарів та транспортних засобів та інше.
Велика частина подібних завдань реалізується у процесі проведення ефективної роботи по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил.
Так, завдяки злагодженим діям співробітників Управління боротьби з митними правопорушеннями Дніпропетровської митниці ДФС при митному оформленні «транспортних засобів, тролейбусів», після проведення тематичної перевірки, було виявлено факт ухилення від сплати ввізного мита на суму близько 9 млн. грн.
По виявленим фактам Дніпропетровською митницею ДФС було складено 16 протоколів про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого ст.485 Митного Кодексу України. Відповідні матеріали направлено до правоохоронних органів. Триває провадження по справі.
До уваги платників податків!

Кам’янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що
29 травня, понеділок,
останній день сплати
• єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування гірничими підприємствами за квітень 2017 року.

30 травня, вівторок,
останній день сплати:
• податку на додану вартість за квітень 2017 року платниками, в яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю;
• плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (крім громадян) за квітень 2017 року;
• рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини за квітень 2017 року;
рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України за квітень 2017 року;
рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами територією України за квітень 2017 року;
рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України за квітень 2017 року;
податку на доходи фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу за квітень 2017 року;
податку на доходи фізичних осіб із загальної суми доходів у вигляді процентів, нарахованих за квітень 2017 року на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спилки у кредитної спілці;
• військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за квітень 2017 року;
акцизного податку за квітень 2017 року*
___________
*Увага! Виробники тютюнових виробів здійснюють авансову сплату акцизного податку при придбанні марок акцизного податку у сумі, розрахованій з урахуванням мінімального акцизного податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку на тютюнові вироби та ставок податку, що діють відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – Кодекс) (п.п.222.1.2 п.222.1 ст.222 Кодексу)
Окремі питання застосування реєстратора розрахункових операцій
Кам’янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 17.05.2017 №226/6/99-99-14-05-01-14/ІПК (далі – лист ДФС №226) надала роз’яснення щодо окремих питань при здійснені господарської діяльності з застосуванням реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО), а саме, чи зобов’язаний суб’єкт господарювання, у разі якщо протягом дня не здійснювались розрахункові операції, а проведена операція «службове внесення», «службове винесення готівки» або «нульовий чек», друкувати фіскальний звітний чек, та яка відповідальність за не роздрукування такого чеку?
Так, Законом України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265) визначаються правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.
Зокрема, статтею 2 Закону №265 визначено, що розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця, оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.
Пунктом 9 ст.3 Закону №265 передбачено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або у безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані щоденно друкувати на РРО (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.
Враховуючи зазначене, у разі якщо суб’єктом господарювання протягом дня не здійснювались розрахункові операції, то фіскальний звітний чек друкувати не потрібно.
Окремо зазначаємо, що п.9 ст.17 Закону №265 визначено відповідальність за порушення вимог цього Закону: до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), застосовуються фінансові санкції у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – у разі неподання до органів державної податкової служби звітності, пов’язаної із застосуванням РРО, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО по дротових або бездротових каналах зв’язку, у разі обов’язковості її подання.
Лист №7307 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/72133.html
Міністерство фінансів України закликає громадськість до обговорення проекту Плану дій з реформування митниці

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує платників податків, що Міністерство фінансів України (далі – Мінфін) підготувало попередній проект Плану дій з реформування митниці (далі – проект Плану дій). Документ розроблено за результатами засідань робочих груп, до яких входили представники Мінфіну та Державної фіскальної служби України (далі - ДФС), народні депутати, експерти, бізнес та широка громадськість.
Такі спільні відкриті зустрічі всіх зацікавлених сторін відбувались у Мінфіні протягом травня для обговорення заходів, які будуть вжиті для реалізації Концепції реформування ДФС в митному напрямку та підготовки детального Плану дій.
Розроблений в результаті публічних обговорень попередній проект Плану дій з реформування митниці передбачає реалізацію детального переліку заходів в рамках 19 напрямків:
- Законодавство;
- Організація та управління;
- Управління кадровими ресурсами;
- Митна етика- Навчання- Комунікація;
- Митні зобов’язання;
- Сприяння торгівлі;
- Безпека ланцюгів постачання;
- Управління ризиками;
- Контроль на кордоні та в середині країни;
- Правоохоронна діяльність;
- Митний транзит;
- Пост-митний контроль та аудит;
- Права інтелектуальної власності;
- Інформаційно-телекомунікаційні технології;
- Інфраструктура та обладнання;
- Митна лабораторія;
- Внутрішній аудит;
Мінфін на офіційному сайті (www.minfin.gov.ua ) опублікував попередній проект Плану дій та закликав до публічного обговорення документу для пошуку оптимальної моделі реформи митниці та забезпечення балансу інтересів держави і бізнесу.
Дату та час дискусії буде анонсовано додатково на офіційному сайті Мінфіну (www.minfin.gov.ua).
З попереднім проектом Плану дій можна ознайомитися за посиланням: http://www.minfin.gov.ua/news/view/minfin-pidhotuvav-proekt-planu-dii-z-reformuvannia-mytnytsi-ta-zaklykaie-hromadskist-do-obhovorennia?category=derzhavna-fiskalna-sluzhba-ukraini-organi&subcategory=mitnicja
Про надання адміністративних послуг в Центрах обслуговування платників Дніпропетровщини

Начальник управління обслуговування платників ГУ ДФС у Дніпропетровській області Олена Ярова під час прес-конференції в ІА «МОСТ-ДНЕПР» повідомила, що в області працюють 36 Центрів обслуговування платників, з них 14 - при головних офісах ДПІ та 22 у відділеннях ДПІ області. В роботі ЦОПів на даний час задіяні 292 працівника служби.
Олена Ярова зазначила: «У центрах обслуговування платників Дніпропетровської області послугами користуються більше 240 тисяч платників, які зареєстровані на Дніпропетровщині. З них - більше 105 тисяч - юридичні особи і майже 135 тисяч - фізичні особи-підприємці. Крім того, послугами Центрів користуються громадяни, які одержують реєстраційний номер облікової картки платника податків - так звані ідентифікаційні номери. Так, з початку року ЦОПи області надали подібних послуг більше 8 тисяч».
Комплекс послуг через Центри обслуговування платників включає:
надання адміністративних послуг; послуг консультантів; інформаційних послуг; прийом звітності; прийом вхідної кореспонденції;
видача ключів електронного цифрового підпису.
«З початку року працівниками ЦОПів надано 100,3 тисячі адміністративних послуг і більше 1,3 мільйона інформаційних послуг» повідомила Олена Ярова.
У квітні 2017 року від Дніпропетровської митниці ДФС
до бюджету надійшло митних платежів майже на чверть більше,
ніж у квітні минулого року

У квітні 2017 року Дніпропетровською митницею ДФС до Державного бюджету забезпечено надходжень 1630 млн. грн., що на 23%, або на 305 млн. грн. більше, ніж в аналогічному періоді минулого року.
Загальне перевиконання індикативного показника, доведеного Державною фіскальною службою України, в квітні складає 105,8%, або 89,4 млн. грн.
Це дозволило перерахувати до бюджету Дніпропетровської області на реконструкцію та поточний ремонт автомобільних доріг державного значення в квітні майже 45 млн. грн.
Оподаткування податком на прибуток підприємств операцій з надання/отримання поворотної фінансової допомоги

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 07.04.2017 №7307/6/99-99-15-02-02-15 (далі – лист ДФС №7307) надала роз’яснення щодо оподаткування податком на прибуток підприємств операцій з надання/отримання поворотної фінансової допомоги.
Відповідно до п.п.14.1.257 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) поворотна фінансова допомога – сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення.
Згідно з п.п.134.1.1 п.134.1 ст.134 Кодексу об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.
Кодексом не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці на суми поворотної фінансової допомоги, наданої/отриманої платником податку на прибуток у 2016-2017 роках.
Отже, такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату.
Кодексом не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, що виникають за операціями зі списання кредиторської заборгованості. Такі операції відображаються при формуванні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку.
При списанні дебіторської заборгованості слід врахувати, що згідно з вимогами п.п.139.2.1 п.139.2 ст.139 Кодексу фінансовий результат до оподаткування збільшується:
- на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;
- на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суму резерву сумнівних боргів.
Фінансовий результат до оподаткування зменшується:
- на суму коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів, на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;
- на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів), яка відповідає ознакам, визначеним п.п.14.1.11 п.14.1 ст.14 Кодексу. (п.п.139.2.2 п.139.2 ст.139 Кодексу).
Лист №7307 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/72001.html .
Оподаткування ПДФО вартості паливно – мастильних матеріалів, які придбані юридичною особою за власні кошти та використовуються для заправки автомобілів працівників

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 20.04.2017 № 8402/6/99-99-13-02-03-15 (далі – лист ДФС №8402) надала роз’яснення щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб вартості паливно – мастильних матеріалів, які придбані юридичною особою за власні кошти та використовуються для заправки автомобілів працівників
Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом ІV Податкового кодексу України (далі – Кодекс), згідно з п.п.163.1.1 п.163.1 ст.163 якого об’єктом оподаткування фізичної особи – резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.
Статтею 165 Кодексу встановлено виключний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.
Водночас перелік доходів, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку визначено п.164.2 ст.164 Кодексу.
До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий таким платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 Кодексу).
Статтею 168 Кодексу встановлено порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету, згідно з п.п.168.1.1 п.168.1 якої податковий агент під час нарахування (виплати, надання) оподатковуваного доходу на користь платника податку зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18 відс., визначену в ст.167 Кодексу.
Також, доходи, визначені ст.163 Кодексу, є об’єктом оподаткування військовим збором (п.п.1.2 п.16№ підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень Кодексу).
Ставка військового збору – 1,5 відс. об’єкта оподаткування, визначеного п.п.1.2 п.16№ підрозділу 10 розділу XX Кодексу (п.п.1.3 п.16№ підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень Кодексу).
Нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст.168 Кодексу (п.п.1.4 п.16№ підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень Кодексу).
Відповідно до п.п.1.7 п.16№ підрозділу 10 розділу XX Кодексу звільняються від оподаткування військовим збором, зокрема доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб, крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 п.165.1 ст.165 Кодексу.
Враховуючи фактичні обставини, вартість паливно-мастильних матеріалів, які придбані юридичною особою за власні кошти та використовуються для заправки автомобілів працівників, оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах.
Лист №8402 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/72051.html
Віднесення платником до податкового кредиту витрат на придбання продовольчих товарів, товарів господарського призначення

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 05.05.2017 № 77/6/99-99-15-02-02-15/ІПК (далі – лист ДФС №77) надала роз’яснення щодо .
Так, відповідно до п.198.3 ст.198 розділу V Податкового кодексу України (далі – Кодекс) податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п.193.1 ст.193 Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв’язку з:
- придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг;
- придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті.
Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.
Пунктом 198.6 ст.198 розділу V Кодексу визначено, що не належать до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, непідтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податковими накладними/розрахунками коригування до таких податкових накладних чи непідтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п.201.11 ст.201 розділу V Кодексу.
Згідно з п.п.«г» п.198.5 ст.198 розділу V Кодексу платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п.189.1 ст.189 розділу V Кодексу, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних у терміни, встановлені цим Кодексом для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 01 липня 2015 року, – у разі, якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених п.189.9 ст.189 цього Кодексу).
Господарською діяльністю згідно з п.п.14.1.36 п.14.1 ст.14 Кодексу є діяльність особи, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу.
Таким чином, суми податку на додану вартість, нараховані (сплачені) платником податку у зв’язку із придбанням продовольчих товарів (чай, кава, цукор, цукерки, печиво, вода питна, сік, вершки), товарів господарського призначення (засоби для прибирання приміщення офісу, побутова хімія, серветки, туалетний папір, пакети для сміття, одноразовий посуд, мило) включаються до складу податкового кредиту за умови наявності відповідного документального підтвердження (податкові накладні/розрахунки коригування до таких податкових накладних, зареєстровані в ЄРПН, митні декларації, інші документи, передбачені п.201.11 ст.201 розділу V Кодексу).
Якщо вартість зазначених товарів включається до складу витрат та, відповідно, до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких є об’єктом оподаткування та пов’язані з отриманням доходів, дані товари визнаються такими, що призначаються для використання/використані в господарській діяльності, і додаткового нарахування податкових зобов’язань за правилами, встановленими п.198.5 ст.198 розділу V Кодексу, не здійснюється.
Лист №77 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/72110.html
Про легалізацію заробітної плати в програмі «Грані»

Питання легалізації заробітної плати обговорювалися під час прямого ефіру в телевізійній програмі «Грані» 34 каналу телебачення м. Дніпра.
В програмі, крім представників пенсійного фонду Дніпропетровської області і інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпропетровської міської ради взяла участь заступник начальника відділу управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Лариса Воробйова.
Під час передачі розглянуто актуальні питання щодо контролю за виконанням роботодавцями законів про працю, підсумки роботи, яку проводять органи виконавчої влади в напрямку легалізації заробітної плати, питання пенсійного забезпечення громадян та запропоновані Урядом України зміни до пенсійного законодавства.

У кампанії декларування доходів взяли участь більше 39 тисяч мешканців Дніпропетровщини

З початку року мешканці Дніпропетровського регіону надали до органів ДФС 39471 декларацію про майновий стан та доходи, отримані у 2016 році. Загальна сума задекларованих доходів за минулий рік складає 2 млрд. 247,1 млн. грн. Про це повідомила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Інна Андрущак.
За результатами кампанії «Декларування – 2017» на Дніпропетровщині податок на доходи фізичних осіб до сплати складає 93,7 млн. грн., що на 21,0 млн. грн. більше, ніж у 2016 році. Сума військового збору до сплати складає 13,7 млн. грн., що на 1,6 млн. грн. більше минулорічного. Повернення з казни у вигляді податкової знижки отримають 3913 громадян на загальну суму 6,2 млн. грн.
Про одержані минулого року понад мільйонні статки повідомив 181 мешканець Дніпропетровської області. Загальна сума їх минулорічного задекларованого доходу складає понад 1 млрд. грн.

Надання ознаки неприбутковості державному підприємству, яке буде створено в результаті реорганізації

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 18.04.2017 №6404/5/99-99-15-02-02-16 (далі – лист ДФС №6404) надала роз’яснення щодо надання ознаки неприбутковості державному підприємству, яке буде створено в результаті реорганізації.
Так, відповідно до п.п.133.4.1 п.133.4 ст.133 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація (далі – неприбуткова організація), що одночасно відповідає таким вимогам:
- утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
- установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Для цілей цього абзацу не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених п.п.133.4.2 п.133.4;
- установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Положення цього абзацу не поширюється на об’єднання та асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;
внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.
Підпунктом 133.4.6 п.133.4 ст.133 Кодексу зазначено, що до неприбуткових організацій, зокрема, можуть бути віднесені бюджетні установи.
Бюджетними установами, відповідно до п.12 ст.2 Бюджетного кодексу України, є органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими.
Згідно із п.14 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440, передбачено, що у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації, внесення змін до її установчих документів (або установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) до контролюючого органу подається реєстраційна заява з позначкою „зміни”, до якої додаються копії документів відповідно до пункту 6 цього Порядку. Заява та копії документів повинні бути подані протягом 30 календарних днів з дня державної реєстрації таких змін, а у разі коли державна реєстрація змін не здійснюється, протягом 30 календарних днів з моменту виникнення зазначених у цьому пункті обставин.
Таким чином, у разі здійснення реорганізації неприбуткової організації необхідно керуватися п.14 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440
Лист №6404 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/72111.html

Оподаткування ПДВ операцій з надання/отримання поворотної фінансової допомоги

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 07.04.2017 №7307/6/99-99-15-02-02-15 далі – лист ДФС №7307) надала роз’яснення щодо оподаткування ПДВ операцій з надання/отримання поворотної фінансової допомоги.
Згідно з підпунктами «а» та «б» п. 185.1 ст.185 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та/або послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 Кодексу.
Постачання послуг – будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (п.п.14.1.185 п.14.1 ст.14 Кодексу).
Постачання товарів – будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (п.п 14.1.191 п 14.1 ст 14 Кодексу).
Отже, у зв’язку з тим, що операція з надання/отримання платником поворотної фінансової допомоги не підпадає під визначення операцій з постачання товарів/послуг, така операція не є об’єктом оподаткування ПДВ.
Лист №7307 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/72001.html .
Головним управління ДФС у Дніпропетровській області
прийнято участь у міжнародній науково - практичній конференції

В Університеті митної справи та фінансів 19 травня відбулася міжнародна науково-практична конференція на тему: «Сучасні механізми забезпечення соціально-економічної безпеки на макро- та мікро рівнях», а також урочисті заходи, присвячені 40-річчю створення Дніпропетровської державної фінансової академії. В урочистостях прийняла участь перший заступник Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Вікторія Каліногорська, яка, в свій час, отримала освіту у цьому закладі.
Вона привітала викладачів та студентів університету зі святом та відмітила, що Університет митної справи і фінансів – один з найкращих учбових закладів, який об’єднав два академічні Вузи: митну і фінансову академії.
У своєму зверненні Вікторія Каліногорська наголосила, що навчання в цьому ВУЗі – це унікальна можливість отримання освіти на найвищому світовому рівні, а також подякувала за отриманні знання, можливість професійного зростання та за підготовку кваліфікованих фахівців.
Запроваджено удосконалений сервіс «Відкриті дані» (тестова версія)
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що ДФС України з 10.05.2017, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року №835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних», запроваджено у тестовому режимі удосконалений сервіс «Відкриті дані», за допомогою якого користувачі мають можливість здійснювати:
- перегляд і завантаження наборів даних;
- систематизацію (сортування) наборів даних за визначеними ознаками;
пошук окремого набору даних серед загального переліку даних.
Сервіс «Відкриті дані» (тестова версія) розміщено на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://sfs.gov.ua/.
Водночас зазначаємо, що ДФС України оприлюднюються (оновлюються) набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних за адресою: data.gov.ua

Оподаткування операцій з продажу цінних паперів між нерезидентами за межами території України

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 26.04.2017 №9013/6/99-99-15-02-02-15 (далі – лист ДФС №9013) надала роз’яснення щодо оподаткування операцій з продажу цінних паперів між нерезидентами за межами території України.
Відповідно до п.133.2 ст.133 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) платниками податку на прибуток підприємств - нерезидентами є:
- юридичні особи, які утворені в будь-якій організаційно-правовій формі та отримують доходи з джерелом походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичні привілеї або імунітет згідно з міжнародними договорами України;
- постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи із джерелом походження з України або виконують агентські (представницькі) та інші функції стосовно таких нерезидентів чи їх засновників.
Відповідно до п.п.14.1.54 п.14.1 ст.14 Кодексу, доходом з джерелом їх походження з України є дохід, отриманий нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні.
Таким чином, прибуток нерезидента від здійснення операцій з продажу цінних паперів іншому нерезиденту за межами території України не підлягає оподаткуванню відповідно до п.п.141.4.2 п.141.4 ст.141 Кодексу.
Лист №9013 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/72088.html
Оподаткування доходів фізичних осіб у вигляді дивідендів

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 26.04.2017 №8304/6/99-99-15-02-02-15 (далі – лист ДФС №8304) надала роз’яснення щодо оподаткування доходів фізичних осіб у вигляді дивідендів.
Зокрема, оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс), згідно з п.п.164.2.8 п.164.2 ст.164 якого до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, пасивні доходи (крім зазначених у п.п.165.1.41 п.165.1 ст.165 Кодексу).
Підпунктом 14.1.268 п.14.1 ст.14 Кодексу встановлено, що термін «пасивні доходи» для цілей розділу IV Кодексу означає, зокрема, доходи, отримані у вигляді дивідендів.
Доходи у вигляді дивідендів оподатковуються відповідно до норм п.170.5 ст.170 Кодексу.
Податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь дивідендів, крім випадків, зазначених у п.п.165.1.18 п.165.1 ст.165 Кодексу, є емітент корпоративних прав або за його дорученням інша особа, яка здійснює таке нарахування (п.п.170.5.1 п.170.5 ст.170 Кодексу).
Будь-який резидент, який нараховує дивіденди, включаючи того, який сплачує податок на прибуток підприємств у спосіб, відмінний від загального (є суб’єктом спрощеної системи оподаткування), або звільнений від сплати такого податку з будь-яких підстав, є податковим агентом під час нарахування дивідендів (п.п.170.5.2 п.170.5 ст.170 Кодексу).
Доходи, зазначені в п.170.5 ст.170 Кодексу, остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування платнику податку за ставкою, визначеною п.п.167.5.1 та п.п.167.5.2 п.167.5 ст.167 Кодексу (п.п.170.5.4 п.170.5 ст.170 Кодексу).
Законом України від 23 березня 2017 року №1989-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення деяких положень та усунення суперечностей, що виникли при прийнятті Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (далі – Закон № 1989), який набрав чинності 15.04.2017, вилучено слова та цифри «підпункту 3 пункту 76» в абзаці третьому п.1 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 21 грудня 2016 року № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».
Зауважуємо, що положення Закону № 1989 застосовуються до податкових періодів, починаючи з 1 січня 2017 року.
Отже, дохід у вигляді дивідендів, нарахованих, зокрема, суб'єктами господарювання – платниками єдиного податку з 1 січня 2017 року оподатковується за ставкою податку на доходи фізичних осіб 9 відсотків.
Крім того, відповідно до п.п.170.5.3 п.170.5 ст.170 Кодексу дивіденди, нараховані платникові податку за акціями або іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку згідно з п.п.153.3.7 п.153.3 ст.153 Кодексу, для цілей оподаткування прирівнюються до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням.
Лист №8304 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/72049.html
Дата виникнення податкових зобов’язань з ПДВ та складання податкової накладної у разі експорту товару

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 25.04.2017 №8845/6/99-99-42-03-15 (далі – лист ДФС №8845) надала роз’яснення щодо дати виникнення податкових зобов’язань з ПДВ та складання податкової накладної у разі експорту товару.
Так, згідно із п.187.1 ст.187 Податкового кодексу України (далі – Кодексу) датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ за операціями з експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства.
Відповідно до п.п.195.1.1 п.195.1 ст.195 Кодексу товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, митною декларацією, оформленою відповідно до вимог Митного кодексу України (далі – МКУ).
Частиною першою ст.248 МКУ визначено, що з моменту подання органу доходів і зборів декларантом або уповноваженою ним особою митної декларації або документа, який відповідно до законодавства її замінює, та документів, необхідних для митного оформлення, а в разі електронного декларування – з моменту отримання органом доходів і зборів від декларанта або уповноваженої ним особи електронної митної декларації або електронного документа, який відповідно до законодавства замінює митну декларацію, розпочинається митне оформлення.
Згідно з частиною п’ятою ст.255 МКУ митне оформлення вважається завершеним після виконання всіх митних формальностей, визначених МКУ відповідно до заявленого митного режиму, що засвідчується органом доходів і зборів шляхом проставлення відповідних митних забезпечень (у тому числі за допомогою інформаційних технологій), інших відміток на митній декларації або документі, який відповідно до законодавства її замінює, а також на товаросупровідних та товарно-транспортних документах у разі їх подання на паперовому носії.
Відповідно до п.16 Положення про митні декларації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 2012 року №450, митна декларація на паперовому носії вважається оформленою за наявності на всіх її аркушах відбитка особистої номерної печатки посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення.
Електронна митна декларація вважається оформленою за наявності внесеної до неї посадовою особою митного органу, яка завершила митне оформлення, за допомогою автоматизованої системи митного оформлення відмітки про завершення митного оформлення та засвідчення такої декларації електронним цифровим підписом посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення. Оформлена електронна митна декларація за допомогою автоматизованої системи митного оформлення перетворюється у візуальну форму, придатну для сприйняття її змісту людиною, у форматі, що унеможливлює у подальшому внесення змін до неї, засвідчується електронним цифровим підписом посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення, та надсилається декларанту або уповноваженій ним особі.
Таким чином, з метою визначення згідно із п.187.1 ст.187 Кодексу дати виникнення податкового зобов’язання з ПДВ у разі експорту товарів, датою оформлення митної декларації вважається дата завершення процедури митного оформлення експортної операції, яка визначається за фактом проставлення посадовою особою митного органу на всіх аркушах такої декларації відбитку особистої номерної печатки, а в разі електронного декларування – за фактом засвідчення електронним цифровим підписом посадової особи митного органу електронної митної декларації після перетворення її у візуальну форму.
При цьому слід зазначити, що відповідно до п.201.1 ст.201 Кодексу на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений Кодексом термін.
Лист №8845 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/72048.html
    До уваги платників податків! Про проведення форуму!
Кам’янська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що офіційним виданням Державної фіскальної служби України «Вісник. Офіційно про податки» за підтримки ДФС України 15 червня 2017 року о 10 год. 00 хв. заплановано проведення національного податкового форуму для платників податків на тему «Трансфертне ціноутворення, прибуток, податок на додану вартість».
Місце проведення: м. Дніпро, Культурно-діловий центр «Менора», вул. Шолом-Алейхема, 4/26.
Початок форуму: 10-00 (початок реєстрації з 09 год. 30 хв.)
Додаткову інформацію можна отримати: (0562) 33-73-41, (067) 506-58-92, dnipro@visnyk.ua.

Для отримання податкової знижки необхідно подати
декларацію про майновий стан і доходи

Кам’янська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що для отримання податкової знижки фізичній особі – резиденту необхідно заповнити і подати до державної податкової інспекції за своєю податковою адресою (місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку у контролюючому органі) податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація).
Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) у зв’язку з використанням права на податкову знижку, відображається платником податків у розділі V Декларації, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.10.2016 за №1349/29479.
У рядку 13 Декларації зазначаються позначкою «Х» документально підтверджені категорії витрат, що включаються до податкової знижки відповідно до статті 166 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
У рядку 14 Декларації зазначається загальна сума фактично здійснених протягом звітного податкового року витрат, понесених платником податку за наслідками звітного року, у граничних розмірах, дозволених до включення до податкової знижки відповідно до статті 166 ПКУ.
Сума нарахованої заробітної плати, зменшена на суму обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності, зазначається у рядку 15 Декларації.
У рядку 16 Декларації зазначається сума (вартість) витрат платника податку – резидента, які дозволено включити до складу податкової знижки з урахуванням обмеження, встановленого п.п.166.4.2 п.166.4 ст.166 ПКУ.
Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата. Тобто, значення рядка 16 Декларації має бути менше або дорівнювати значенню рядка 14, але не більше значення рядка 15 Декларації.
Сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку, зазначається у рядку 17 Декларації та розраховується таким чином:
сума ПДФО з графи 4 рядка 10.1 – (рядок 15 – рядок 16) х 18% (ставка ПДФО, визначена п.167.1 ст.167 ПКУ).
Нагадуємо що для отримання податкової знижки за підсумками 2016 року фізичній особі – платнику ПДФО необхідно заповнити і подати Декларацію по 31 грудня включно 2017 року, тобто протягом поточного року.
Звертаємо увагу, якщо платник податку до кінця 2017 року не скористається правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2016 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п.166.4.3 п.166.4 ст.166 ПКУ).

За другий квартал 2017 року необхідно звітувати за новою формою додатку 4
до декларації екологічного податку
Кам’янська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що з 21.02.2017 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 28.12.2016 №1177, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.01.2017 за №116/29984 (далі – Наказ №1177).
Зазначеним Наказом затверджені зміни до форми Податкової декларації екологічного податку (далі – Декларація), а саме: викладено у новій редакції додаток 4 «Розрахунок за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені)» до Декларації.
Так, раніше діючий додаток доповнено рядками 4.2.1.2.4, 4.2.2.2.4, 4.3.1.2.4, 4.3.2.2.4, які мають назву «коригуючий коефіцієнт» оскільки податкові зобов’язання з екологічного податку у частині екологічного податку за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) стосовно накопичених до 01.04.2009 відходів обчислюються із застосуванням коригуючого коефіцієнта.
Згідно з пунктом 46.6 статті 46 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, в якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.
Таким чином, як повідомила Державна фіскальна служба України у листі від 04.05.2017 №11086/7/99-99-12-03-04-17 (далі – лист ДФС №11086), додаток 4 до Декларації за І-й квартал 2017 року подається за старою формою, а за II-й квартал та наступні податкові періоди подається за новою формою, затвердженою Наказом №1177.
Лист №11086 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням

Фізичні особи, звільнені від сплати земельного податку

Кам’янська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб визначені статтею 281 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
Так, відповідно до пункту 281.1 статті 281 ПКУ від сплати земельного податку звільняються:
- інваліди першої і другої групи;
- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
- пенсіонери (за віком);
- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для зазначених категорій фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, визначених підпунктом 281.2 статті 281 ПКУ.
Спадщина, яка оподатковується за нульовою ставкою ПДФО

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав регулюється статтею 174 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
На теперішній час ПКУ визначено три ставки оподаткування податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) спадщини: 0%; 5% та 18%.
За нульовою ставкою оподатковуються:
а) об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;
б) вартість об’єктів нерухомості, рухомого майна (зокрема, предмети антикваріату або витворів мистецтва; природне дорогоцінне каміння чи дорогоцінний метал, прикраси з використанням дорогоцінних металів та/або природного дорогоцінного каміння; будь-який транспортний засіб та приладдя до нього; інші види рухомого майна); сума страхового відшкодування (страхових виплат) за страховими договорами, а також сума, що зберігається відповідно на пенсійному депозитному рахунку, накопичувальному пенсійному рахунку, індивідуальному пенсійному рахунку спадкодавця – учасника накопичувальної системи пенсійного забезпечення; що успадковується особою, яка є інвалідом I-ої групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування,
в) вартість об’єктів нерухомості, рухомого майна (зокрема, предмети антикваріату або витворів мистецтва; природне дорогоцінне каміння чи дорогоцінний метал, прикраси з використанням дорогоцінних металів та/або природного дорогоцінного каміння; будь-який транспортний засіб та приладдя до нього; інші види рухомого майна), що успадковуються дитиною-інвалідом;
г) грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 – 1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.
Звертаємо увагу, що відповідно до п.п.14.1.263 п.14.1 статті 14 ПКУ членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.
Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.
Податкова знижка для фізичних осіб
Кам’янська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що повернути частину податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), сплаченого громадянами із заробітної плати, можна, зокрема, у разі реалізації ними права на податкову знижку.
Згідно з нормами статті 166 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники ПДФО мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.
Для отримання податкової знижки платнику податку необхідно заповнити і подати до державної податкової інспекції за своєю податковою адресою (місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку у контролюючому органі) податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.
Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті (п.п.166.4.1 п.166.4 ст.166 ПКУ).
Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 ПКУ (п.п.166.4.2 п.166.4 ст.166 ПКУ).
Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п.166.4.3 п.166.4 ст.166 ПКУ).
Таким чином, для скористання правом на податкову знижку за 2016 рік громадянам необхідно надати Декларацію до кінця 2017 року.
Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з ПДФО у зв’язку з використанням права на податкову знижку, відображається платником податків у розділі V Декларації, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.10.2016 за №1349/29479
Хто є платниками збору за місця для паркування транспортних засобів та який порядок встановлення переліку спеціальних земельних ділянок із забезпечення паркування?

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує.
Відповідно до п.п.2681.1.1 п.2681.1. ст.2681 розділу ХІІ «Податок на майно» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками збору за місця для паркування транспортних засобів є юридичні особи, їх філії (відділення, представництва), фізичні особи – підприємці, які згідно з рішенням сільської, селищної або міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках.
Перелік спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів, в якому зазначаються їх місцезнаходження, загальна площа, технічне облаштування, кількість місць для паркування транспортних засобів, затверджується рішенням сільської, селищної або міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад про встановлення збору.
Таке рішення разом з переліком осіб, які уповноважені організовувати та провадити діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів, надається виконавчим органом сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад контролюючому органу в порядку, встановленому розділом I ПКУ (п.п.2681.1.2 п.2681.1 ст. 2681 ПКУ).
Згідно з п.п.12.3.3 п.12.3 ст.12 розділу І «Загальні положення» ПКУ копія прийнятого рішення про встановлення місцевих податків чи зборів надсилається у десятиденний строк з дня оприлюднення до контролюючого органу, в якому перебувають на обліку платники відповідних місцевих податків та зборів.
Відповідне питання та відповідь на нього розміщене у підкатегорії 122.01 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Деякі питання зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного та митну територію України пального до бюджетів місцевого самоврядування

Державна фіскальна служба України в умовах набуття чинності постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 2017 року № 96 «Деякі питання зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного та митну територію України пального до бюджетів місцевого самоврядування» (далі - Постанова) повідомляє таке.
Порядком зарахування частини акцизного податку до місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць відповідно до встановлених для кожного з них часток, затвердженим вищевказаною Постановою, фактично запроваджується новий показник, такий як «зарахування», досі відсутній в інформаційній системі органів ДФС.
На відміну від показника «надходження», який містить інформацію про фактично сплачені до місцевих бюджетів суб'єктами господарювання (далі - СГ) роздрібної торгівлі пальним суми акцизного податку за місцем знаходження АЗС та/або АГЗС (місцем перебування СГ на податковому обліку), показник «зарахування» відображає розподілену Державною казначейською службою (далі - ДКС) між бюджетами місцевого самоврядування відповідно до встановлених часток загальну суму коштів акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного та митну територію України пального (13,44 відсотка), яка закумульована на рахунках в ДКС за попередній банківський день.

Внесено зміни до Регламенту АЦСК ІДД ДФС

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Акредитований центр сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі – АЦСК ІДД ДФС) на головній сторінці офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД ДФС (далі – ресурс) у розділі «Новини» за посиланням http://www.acskidd.gov.ua/news повідомив наступне.
Для забезпечення захисту законних прав та інтересів клієнтів під час надання послуг електронного цифрового підпису та для удосконалення процедур ідентифікації та автентифікації внесено зміни до Регламенту Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС.
Переглянути Зміни №2 до Регламенту АЦСК ІДД ДФС можна за посиланням https://acskidd.gov.ua/reglament .
Зміни №2 до Регламенту АЦСК ІДД ДФС набудуть чинності через десять календарних днів з дня їх розміщення (публікації) на ресурсі, тобто з 22.04.2017, після чого інформаційне наповнення ресурсу буде приведено у відповідність до цих змін.
Відповідно до внесених змін, зокрема,
- для отримання електронного цифрового підпису фізична особа може подати копію Довідки про реєстрацію місця проживання фізичної особи;
- у разі формування нових посилених сертифікатів, заявнику (підписувачу) необхідно попередньо скасувати діючі посилені сертифікати.
Платникам екологічного податку !

Кам’янська ОДПІ звертає увагу платників екологічного податку та наголошує на правильності заповнення усіх реквізитів податкової звітності, застосування ставок та коефіцієнтів при заповненні Податкових декларацій екологічного податку за ІI квартал 2017 року.
До уваги платників податків!

Кам’янська ОДПІ звертає увагу платників Рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини, рентної плати за користування радіочастотним ресурсом, рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, рентної плати за спеціальне використання води, рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів та екологічного податку на правильність застосування ставок Рентної плати у зв’язку із змінами ставок за цими платежами згідно Податкового кодексу України, які відбулися з 1 січня 2017 року, та дотримання порядку заповнення реквізитів податкової звітності з Рентної плати, затвердженої наказом МФУ від 17.08.2015 № 719 «Про затвердження форми Податкової декларації з рентної плати».
До уваги платників податків!

Кам’янська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що у структурі Інформаційно-довідкового департаменту ДФС функціонує Акредитований центр сертифікації ключів (далі – АЦСК ІДД), який надає суб’єктам господарювання та громадянам безоплатні послуги у сфері електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП) .
На теперішній час послуги ЕЦП у Дніпропетровській області можна отримати у наступних пунктах реєстрації користувачів:
- м. Дніпро, пр. Слобожанський, буд.95а, Центр обслуговування платників, зал 3, кабінети 9 та 10;
- м. Дніпро, пр. Богдана Хмельницького, буд.25, вікна реєстрації користувачів ЕЦП №21 та №22;
- м. Кривий Ріг, пр. Героїв-підпільників, буд.42, каб.112а.
Режим роботи пунктів:
понеділок – четвер: з 09.00 год. до 18.00 год.;
п’ятниця: з 09.00 год. до 16.45 год.;
обідня перерва: з 13.00 год. до 13.45 год.
Детальну інформацію щодо режиму роботи пунктів реєстрації користувачів АЦСК ІДД та контрактних телефонів можна переглянути у розділі «Контакти» офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД за посиланням www.acskidd.gov.ua/contacts .
З інформацією стосовно порядку отримання послуг ЕЦП, правильності підготовки та оформлення необхідних документів платники податків можуть ознайомитись за посиланням: www.acskidd.gov.ua/r_kor .
Правильно заповнюємо реквізит “Призначення платежу”

Кам’янська ОДПІ наголошує на правильному заповненні реквізиту «Призначення платежу» платіжних документів з використанням кодів видів сплати відповідно до наказу Мінфіну від 24.07.2015 №666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, ЄВ, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів».
До уваги платників податків!

Кам’янська ОДПІ нагадує, що з метою забезпечення реальної потреби в коштах для виконання соціальних видатків закликаємо платників податків щодо рівномірності самостійної сплати податкових зобов'язань із забезпечення збору платежів до загального фонду державного бюджету у строки сплати таких зобов'язань, визначених Кодексом.
Закликаємо суб’єктів господарювання сплачувати свої податкові зобов’язання вчасно та в повному обсязі.

Легалізація заробітної плати - ‬один із напрямків роботи ‪фіскальної служби‬

Важливою проблемою сьогодення є легалізація трудових відносин та заробітної плати, адже через тіньовий ринок зайнятості держава втрачає мільйони гривень несплачених податків, а громадяни позбуваються соціального захисту.
Працівник, який отримує зарплатню в «конверті», виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем, не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу, а отже – і права на достойну пенсію, інші соціальні пільги та виплати.
Шановні громадяни! Подбайте про достойне життя своєї громади, батьків та дітей – вимагайте від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин. Адже легалізація заробітної плати – це гідне забезпечення майбутнього кожного з нас та краще життя.
Про відомі Вам факти порушення трудових прав, отримання заробітної плати «в конверті» - повідомляйте органи ДФС за місцем реєстрації, або письмово на адресу: 51931, м. Кам’янське, вул. Медична, 9.
По кожному факту порушень трудового законодавства будуть вжиті належні заходи реагування.

Боротьба з корупцією в органах ДФС

Боротьба з корупцією є одним з тих завдань, яке поряд зі збільшенням надходжень до бюджету є важливою складовою економічного зростання та міжнародної підтримки. Подолання будь-яких корупційних проявів є запорукою того, щоб процес реформ відбувався прозоро, відкрито та результативно.
Тому для нас питання боротьби з корупцією - одне з найгостріших та пріоритетних. Це складний та комплексний процес, але початок вже покладено. Нам вдалося реалізувати низку важливих ініціатив, серед яких - запуск антикорупційного сервісу «Пульс», реалізація Антикорупційної програми, підвищення ефективності роботи Головного управління внутрішньої безпеки ДФС. Але на цьому ми не зупиняємося. Наша ціль - повне викорінення корупційних правопорушень.
Дотримання професійної етики – один з найважливіших принципів роботи органів ДФС

Кам’янська ОДПІ нагадує, що під час виконання своїх службових повноважень працівники органів ДФС зобов’язані неухильно додержуватися загальновизнаних етичних норм поведінки: бути ввічливими у стосунках з громадянами та суб’єктами господарювання, будувати свої відносини з ними на основі довіри, поваги, об’єктивності, справедливості, терпимості, законності. Сервіс ДФС України «Пульс» дає змогу платнику повідомляти про неправомірні вчинки або бездіяльність співробітників органів ДФС.
Жодне повідомлення не залишиться без уваги, адже плідна робота сервісу «Пульс» – це шлях до успішної співпраці громадян та бізнесу з органами ДФС.
Номер цілодобової телефонної лінії «Пульс»: (044) 284-00-07.
Антикорупційний сервіс Державної фіскальної служби
Сервіс «Пульс»

Кам’янська ОДПІ нагадує, що Антикорупційний сервіс Державної фіскальної служби України «ПУЛЬС» - гаряча телефонна лінія, за якою громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби (ДФС), про можливі корупційні діянні з їхнього боку, а також проблеми, які виникають під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.
Інформація приймається цілодобово за номером (044) 284 – 00 – 07.
Протидія корупції в органах ДФС України

Одним із важливих аспектів сучасної державної правової політики в Україні є реформування системи запобігання і протидії корупції. Досягнення успіху у цьому процесі є передумовою для формування у суспільстві довіри до влади, зростання економічного потенціалу держави, покращення добробуту громадян України.
Корупція – багатоаспектне соціально – економічне, політичне, правове та морально-етичне явище, яке складається з цілого комплексу протиправних дій і неетичних вчинків та завдає істотної шкоди нормальному функціонуванню моральних та правових відносин у суспільстві й державі.
Удосконалення антикорупційного законодавства України, утворення нових антикорупційних інституцій зумовило останнім часом докорінні зміни національної системи запобігання та протидії корупції.
Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що правові та організаційні засади функціонування системи запобігання корупції в Україні визначені Законом України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 за № 1700-VII, що набув чинності 24 квітня 2015 року (далі – Закон). Закон покликаний сприяти запобіганню корупції через застосування превентивних антикорупційних механізмів, виявленню корупційних правопорушень та усунення їх наслідків.
Відповідно до статті 65 Закону за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень особи, уповноважені на виконання функцій держави, притягаються до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку.
Окремо необхідно зазначити, що у Кримінальному кодексі України визначено також відповідальність за пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди службовій особі (стаття 369). Тобто особа, яка пропонує, надає, обіцяє неправомірну вигоду, також несе кримінальну відповідальність.
Запобігання проявам корупції є одним з найвідповідальніших напрямів в діяльності органів Державної фіскальної служби України, а запорука успіху у боротьбі з корупцією - це прозорість та відкритість.
Нагадуємо, що з метою недопущення корупційних діянь та інших правопорушень функціонує антикорупційний сервіс Державної фіскальної служби України «Пульс», який покликаний подолати корупцію в лавах відомства, ліквідувати перешкоди, що заважають здійснювати підприємницьку діяльність, усунути складнощі у спілкуванні із посадовими особами. Він працює у вигляді прямої телефонної лінії на номер (044) 284-00-07 за принципом call-back – фахівці не тільки приймають звернення, але й повідомляють платникам про результати перевірки та вжиті заходи.
З України до Ірану намагалися незаконно вивезти три старовинні фірмові самовари кінця ХIX – початку ХХ століття
Три старовинні самовари з клеймами самоварних фабрикантів Баташових кінця ХIX – початку ХХ століття намагався вивезти у багажі до Тегерану наш співвітчизник. Чоловік для проходження митного контролю обрав спрощену систему – «зелений коридор», чим автоматично засвідчив, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо вивезення за межі митної території України.
На момент проходження митного контролю дозвільних документів на право переміщення через митний кордон України вказаних предметів громадянин України не мав, до перетину «білої лінії» до інспекторів митниці не звертався та митної декларації не заповнював.
Старовинні самовари, що знаходилися в картонній коробці, запакованій в поліетиленову плівку, було виявлено в багажному відділенні на сумісній ліній контролю зі службою авіабезпеки.
Самовари переміщувалися без ознак приховування. Зі слів громадянина, самовари належать йому особисто.
Своїми діями пасажир порушив порядок проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, яким обмежено переміщення культурних цінностей через митний кордон України відповідно до Закону України № 1068-ХІV від 21 вересня 1999 р. та інструкції Міністерства Культури і мистецтв України № 258 від 22.04.2002р.
Складено протокол про порушення митних правил. Самовари вилучено до винесення судом рішення у справі. Експертиза встановить їх культурну та історичну цінність.
Митниками затримано пряжу вартістю 4,7 млн. грн., яку переміщували за підробленими документами
У ході проведення контрольних заходів оперативними групами Міжрегіональної митниці ДФС та Міжвідомчого цільового центру в пункті пропуску «Порубне-Сірет» Чернівецької митниці за результатами аналітично-пошукової роботи та вивчення ризикових операцій було прийнято рішення про проведення митного огляду двох транспортних засобів з вантажем «пряжа», що прямував з Туреччини до Білорусі.
Згідно з поданими до митного контролю документами, заявлена загальна вартість товару становила17 тисяч доларів США.
Проте під час проведення митного контролю вантажів у працівників митниці виникла підозра, що подані до митного оформлення документи мають ознаки підробки, що наразі підтвердилось відповідними висновками експертизи.
За таких обставин перевізником вчинено дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю шляхом подання як підстави для їх переміщення документів з ознаками підробки, що містять неправдиві дані.
Обов'язок подання документів у паперовій або електронній формі під час переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України покладається на декларанта, уповноважену ним особу або перевізника залежно від виду транспорту, яким здійснюється перевезення товарів згідно з п.1 ст. 335 Митного кодексу України.
За вказаними фактами складено два протоколи про порушення митних правил за ознаками ч.1 ст.483 Митного кодексу України, санкції якої передбачають накладення штрафу на винну особу в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів з їх конфіскацією.
Товар орієнтовною вартістю 4,7 млн. грн. затримано та вилучено на склад Чернівецької митниці ДФС.
Варто зазначити, що переміщувані в митному режимі «транзиту» товари підлягають обов’язковому декларуванню у разі їх переміщення через митний кордон України на умовах Конвенції МДП, статтею 36 якої встановлено відповідальність за порушення положень цієї Конвенції.
Обов'язок подання митним органам документів у паперовій або електронній формі під час переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України покладається на декларанта, уповноважену ним особу або перевізника залежно від виду транспорту, яким здійснюється перевезення товарів згідно п.1 ст. 335 Митного кодексу України.
Закарпатські митники вилучили «BMW X5» з контрабандними цигарками
Щойно на пункті пропуску «Косино» Закарпатської митниці ДФС припинено спробу вивезення до країн ЄС тютюнових виробів. Незаконно перемісти цигарки через митний кордон намагався громадянин України.
Українець на пункт пропуску заїхав автомобілем «BMW X5» із вітчизняною реєстрацією. На підставі результатів аналізу та оцінки ризиків, транспортний засіб працівники митниці направили для проведення митного огляду.
Відтак в конструктивних порожнинах транспортного засобу митники виявили приховані від митного контролю цигарки. Зокрема, співвітчизник хотів перемістити через митний кордон 570 пачок цигарок «ROTHMANS» з акцизними марками України.
Таким чином, громадянин вчинив дії, спрямовані на переміщення через митний кордон України тютюнових виробів з приховуванням від митного контролю, тобто з використанням способів, що ускладнюють виявлення таких товарів.
Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого ч.1 статті 483 Митного кодексу України.
Наразі складено протокол про порушення митних правил, цигарки вартістю майже 12 тис. грн та транспортний засіб вартістю 35 тис. дол. США вилучено.
Митниками припинено спроби незаконного переміщення валюти в аеропорту «Бориспіль» на суму понад 580 тис. грн.
Співробітниками Міжрегіональної митниці ДФС спільно з працівниками митного посту «Бориспіль – аеропорт» Київської митниці ДФС під час проведення вибіркового митного контролю громадян було виявлено не заявлену та не задекларовану валюту в обсягах, що перевищує норми, встановлені для переміщення «зеленим коридором».
У відношенні цих громадян – порушників митного законодавства складено 4 протоколи про порушення митних правил за ст. 471 Митного кодексу України.
За протоколами про порушення митних правил вилучено іноземної валюти – 21 908 доларів США, на загальну суму 580 714 грн. за курсом Нацбанку України.
Санкції статті 471 Митного кодексу України передбачають накладення на порушника штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів правопорушення.
Нагадуємо, що громадяни, які проходять (проїжджають) через «зелений коридор», звільняються від подання письмової митної декларації. Звільнення від подання письмової митної декларації не означає звільнення від обов'язкового дотримання порядку переміщення товарів (предметів) та валюти через митний кордон України. Обравши проходження митного контролю смугою «зелений коридор», громадянин повинен усвідомлювати, що тим самим він підтверджує відсутність у нього будь-яких товарів, що підлягають письмовому декларуванню, (оподаткуванню), готівкової валюти в сумі, яка не перевищує 10 000 євро (в еквіваленті) на одну особу, а також товарів (предметів), які заборонені (обмежені) до переміщення в Україну.
Службовий собака харківських митників викрив порушника з марихуаною
Напередодні на митному пості «Щербаківка» під час митного контролю пасажирського автобусу, який прямував з Бердянська до Москви, пасажири та водій автобусу запевнили, що ніхто з них не переміщує наркотичні засоби або інші заборонені предмети чи речовини.
Але службовий собака митників Любомир спрацював на особисті речі одного з пасажирів – громадянина України. При додатковому усному декларуванні пасажир повторно заявив, що не переміщує наркотичні засоби.
Йому було запропоновано добровільно разом з особистими речами пройти в приміщення митного посту. Вже в приміщенні Любомир спрацював на ліву кишеню куртки громадянина. Пасажир пояснив, що у лівій кишені куртки знаходиться згорток з «марихуаною» вагою майже 6 грамів, який він приховав від митного контролю для особистого споживання на території РФ.
Відносно правопорушника складений протокол про порушення митних правил за частиною 1 статті 483 Митного кодексу України.
У зоні діяльності Чернівецької митниці затримано пряжу вартістю 1,9 млн. грн., яку переміщували за підробленим документам
У ході проведення контрольних заходів оперативними групами Міжрегіональної митниці ДФС та Міжвідомчого цільового центру в пункті пропуску «Порубне-Сірет» Чернівецької митниці, враховуючи неодноразові випадки виявлення товарів, що переміщували за підробленими документами або з приховуванням від митного контролю шляхом заявлення недостовірних відомостей, було прийнято рішення про проведення митного огляду транспортного засобу з вантажем «пряжа», що прямував з Туреччини до Білорусі.
Згідно поданих до митного контролю документів, заявлена загальна вартість товару становила 7,6 тисяч доларів США.
Проте, в ході проведення митного контролю вантажу, виявилось, що подані до митного оформлення документи мають ознаки підробки, що наразі підтвердилось відповідними висновками експертизи.
Варто зазначити, що переміщувані в митному режимі «транзиту» товари підлягають обов’язковому декларуванню у разі їх переміщення через митний кордон України на умовах Конвенції МДП, статтею 36 якої встановлено відповідальність за порушення положень цієї Конвенції.
Обов'язок подання митним органам документів у паперовій або електронній формі під час переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України покладається на декларанта, уповноважену ним особу або перевізника залежно від виду транспорту, яким здійснюється перевезення товарів згідно п.1 ст. 335 Митного кодексу України.
Таким чином, перевізником було вчинено дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю шляхом подання органу доходів і зборів як підстави для їх переміщення документів з ознаками підробки, що містять неправдиві дані.
За даним фактом складено протокол про порушення митних правил за ознаками ч.1 ст.483 Митного кодексу України, санкції якої передбачають накладення штрафу на винну особу в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів з їх конфіскацією.
Товар орієнтовною вартістю 1 млн. 936 тис. грн. затримано та вилучено на склад Чернівецької митниці ДФС.
Митниками викрито спробу незаконного вивезення старовинних нагород та монет
Працівниками Київської митниці ДФС у пункті пропуску «Бориспіль» зафіксовано спробу незаконного вивезення через митний кордон України старовинних нагород та монет.
7 радянських медалей, 5 нагрудних німецьких знаків у вигляді хрестів та 8 старовинних монет, серед яких є срібні, все - 1876-1937 років карбування (виготовлені в царській Росії, РРФСР, СРСР, довоєнні рейхсмарки) намагався незаконно вивезти за межі України через пункт пропуску «Бориспіль» громадянин Канади, який для проходження митного контролю обрав спрощену систему – «зелений коридор». Саме цим іноземець заявив про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо вивезення за межі митної території України.
На момент проходження митного контролю дозвільних документів на право переміщення через митний кордон України вказаних товарів громадянин не мав, до перетину «білої лінії» до інспекторів митниці не звертався та митної декларації не заповнював.
Цікаво, що громадянин до митного контролю звертався до стійки митної консультації та отримав роз’яснення щодо правил переміщення через митний кордон України нагород та монет, однак потім, як виявилося, отриману консультацію від митників проігнорував.
Зазначені товари переміщувались без ознак приховування. Зі слів громадянина Канади, виявлені предмети належать йому особисто.
Складено протокол про порушення митних правил. Монети та нагороди (серед яких «Медаль «За победу над Германией в Великой отечественной войне 1941-1945», «Медаль «Партизану Отечественной Войны», «За оборону Севастополя», «Медаль Материнства», бойові хрести фашистської Німеччини, срібні довоєнні копійки РРФСР і СРСР та рейхсмарки тощо) вилучено до винесення судом рішення у справі. Подальша експертиза встановить їх культурну та історичну цінність.
Довідково: своїми діями пасажир порушив порядок проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, яким обмежено переміщення культурних цінностей через митний кордон України відповідно до Закону України № 1068-ХІV, від 21 вересня 1999 р., та Інструкції Міністерства культури і мистецтв України № 258 від 22.04.2002 р.



Відділ організації роботи
Кам’янської ОДПІ
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор