www.tsarich-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Вівторок, 19 березня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Царичанський район
28.11.2018 "Р-447 "Про епізоотичний стан на території району та здійснення заходів щодо його покращення"
Версія для друку Написати листа


ЦАРИЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
ГОЛОВИ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

28.11.2018 смт Царичанка № Р-447/0/385-18

Про епізоотичний стан на території
району та здійснення заходів
щодо його покращення

Здійснення профілактичних заходів щодо недопущення захворювання тварин, створення умов для нарощування їх поголів’я, як у громадському, так і в приватному секторі, є важливим напрямом діяльності у забезпеченні стабільного соціально-економічного розвитку району.
Координацію роботи щодо виконання планових заходів з попередження захворювання тварин на інфекційні хвороби на території району покладено на Царичанське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
Для забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в районі органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, спеціалістами ветеринарної служби проведено ряд планових профілактичних протиепізоотичних заходів з охопленням тварин, як у громадському, так і в приватному секторі.
Згідно з планом протиепізоотичних заходів спеціалістами районної лабораторії ветеринарної медицини та державної лікарні ветеринарної медицини постійно проводяться дослідження і щеплення продуктивних та непродуктивних домашніх тварин проти інфекційних хвороб.
Фахівцями Царичанської районної державної лікарні ветеринарної медицини проведена відповідна робота щодо виконання профілактичних заходів проти інфекційних хвороб тварин в населених пунктах району, а саме: подвірний обхід, індивідуальні бесіди з населенням та профілактичні щеплення і діагностичні дослідження тварин.
На сьогоднішній день залишається напруженою епізоотична ситуація щодо сказу домашніх та диких тварин. За 10 місяців 2018 року зареєстровано
10 випадків покусів громадян домашніми тваринами. У цьому році зареєстровано 4 випадки захворювання на сказ тварини, що підтверджено дослідженням патологічного матеріалу в Дніпропетровській регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини.
На вищезазначені неблагополучні пункти рішеннями надзвичайної протиепізоотичної комісії було введено карантинні обмеження. Службою ветеринарної медицини району за цими випадками вжиті заходи щодо ліквідації захворювання, а саме:
обстеження неблагополучних пунктів;
щеплення клінічно здорових тварин в загрозливих зонах.
З початку 2018 року проведено два засідання надзвичайної
протиепізоотичної комісії, на яких розглядались питання боротьби зі сказом тварин, Африканською чумою свиней. На засіданнях прийнято рішення щодо забезпечення проведення заходів службами району з профілактики захворювань відповідно до їх компетенції. Наступним питанням є потенційна загроза виникнення і поширення грипу свиней та Африканської чуми свиней. У даний час випадків захворювання свиней на вищезазначені хвороби не зареєстровано. З метою попередження цих захворювань у районі створені та діють мобільні групи, до складу яких входять ветеринарні спеціалісти, які оперативно реагують на звернення громадян, та виїжджають за фактами захворювання свиней.
Для зміцнення загальної імунної системи птиці протягом 2018 року проведено 49500 щеплень голів проти хвороби Ньюкасла. Проведено моніторинг на пташиний грип та хворобу Ньюкасла у тридцяти чотирьох населених пунктах у кількості 1920 проб. Позитивно реагуючих не виявлено. Це дає можливість мати повну картину епізоотичної ситуації в районі по хворобі Ньюкасла і пташиному грипу та, у разі необхідності, оперативно реагувати на тривожні сигнали.
На сьогоднішній день закінчена диспансеризація великої рогатої худоби в приватному секторі. При цьому виявлено РІД позитивно реагуючих на лейкоз 11 тварин.
У районі триває робота з ідентифікації поголів’я ВРХ, овець та свиней у господарствах різної форми власності. З початку року ідентифіковано 1439 голів великої рогатої худоби, дрібної рогатої худоби - 107 голів, 767 голів свиней.
Виходячи із вищевикладеного, керуючись Законом України “Про місцеві державні адміністрації” та з метою покращення епізоотичної ситуації у районі:
1.Інформацію начальника Царичанського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Погорілої С.М. про епізоотичний стан на території району та здійснення заходів щодо її покращення взяти до відома:
2.Рекомендувати Царичанській районній державній лікарні ветеринарної медицини:
1)здійснити заходи щодо забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в районі;
2)провести подвірну вакцинацію проти сказу продуктивних та непродуктивних тварин у приватному секторі.
3.Рекомендувати селищному, сільським головам:
1)забезпечити на підвідомчій території достовірний облік у повному об’ємі тварин, які утримуються в особистих підсобних господарствах;
2)сприяти ветеринарній службі у забезпеченні виконання профілактичних протиепізоотичних заходів на відповідній території та заходів щодо ліквідації інфекційних захворювань тварин;
3)активізувати роботу з санітарної очистки населених пунктів від бродячих тварин;
4)забезпечити ефективний нагляд за виконанням власниками домашніх тварин правил їх утримання;
5)передбачити в місцевих бюджетах кошти для проведення дератизаційних робіт на об’єктах бюджетної сфери та санітарної очистки території району від бродячих тварин за межами населених пунктів.
4.Рекомендувати районній організації Українського товариства мисливців та рибалок систематично проводити достовірну таксацію диких м’ясоїдних тварин та диких кабанів на території мисливських угідь району.
5.Рекомендувати комунальному закладу “Царичанська центральна районна лікарня” створити мінімальний не знижувальний запас антирабічних препаратів вакцини імуноглобуліну на випадок непередбачених ситуацій.
6.Редакції районної газети “Приорільська правда” регулярно висвітлювати на сторінках газети питання щодо стану епізоотичної ситуації у районі.
7.Визнати таким, що втратило чинність, розпорядження голови райдержадміністрації від 29.11.2017 № 465/0/385-17 “Про епізоотичний стан на території району та здійснення заходів щодо його покращення”.
8. Координацію роботи щодо виконання цього розпорядження покласти на відділ агропромислового розвитку райдержадміністрації, контроль залишаю за собою.

Голова райдержадміністрації Р.В. БУЛЕНОК
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор