www.tsarich-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Субота, 20 квітня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Царичанський район
20.12.2019 № Р-255 "Про хід виконання Програми зайнятості населення району за 2019 рік"
Версія для друку Написати листа


ЦАРИЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
ГОЛОВИ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

20.12.2019 смт Царичанка № Р-255/0/385-19

Про хід виконання Програми
зайнятості населення району
за 2019 рік


У результаті здійснення організаційних заходів протягом 2019 року завдання, визначені Програмою зайнятості населення Царичанського району (далі – Програма), в цілому виконані.
Очікуваний обсяг реалізованої промислової продукції за 11 місяців поточного року по району 40,7 млн грн, що становить 95,0% до рівня 2018 року.
Продовжує зменшуватися чисельність населення району. Станом на 01.01.2019 вона становила 26594 особи. За 11 місяців поточного року цей показник зменшився на 138 осіб за рахунок природного скорочення.
Середня заробітна плата на одного штатного працівника станом на 01.10.2019 становить 8800 грн, що на 18 % більше в порівнянні з початком року. Відповідно до оперативних даних станом на 01.11.2019 середня заробітна плата по господарствах району становить близько 11,9 тис. гривень.
На території району створені умови для залучення інвестицій, які дозволяють підвищити ефективність сільськогосподарського виробництва та розбудови і розширення виробничої бази сільських територій, створення додаткових робочих місць. Найбільшим інвестором у районі залишається французька компанія "Маїсадур" та її підприємство ТОВ "Маїсадур Семанс України". У 2019 році продовжив свою роботу ТОВ «Алкогольно-безалкогольний комбінат «Дніпро».
У 2019 році із суб’єктами господарювання району проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота щодо дотримання законодавства про працю, про зайнятість населення, про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податкове законодавство. Регулярно проводились засідання робочої групи з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення. У поточному році проведено 5 засідань робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, де заслухано інформації 23 керівників.
Проведено чотири рейди-обстеження щодо недопущення виплати нижче встановленого законодавством мінімального розміру заробітної плати та додержання законодавства про працю.
Протягом січня-листопада 2019 року продовжила зростати заборгованість з виплати заробітної плати по ПрАТ «Царичанський завод мінводи» і станом на 01.11.2019 досягла рівня 672,0 тис. грн (станом на 01.01.2019 вона складала 656,4 тисяч гривень).
Протягом звітного періоду проводились засідання районної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – Комісія), на яких заслуховувалися пояснення керівництва правління ПрАТ «Царичанський завод мінводи» щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати.
Упродовж січня – листопада 2019 року на обліку в центрі зайнятості перебувало 1356 незайнятих громадян, серед яких 600 жінок, що становить 42,% від тих, що перебувають на обліку, з яких працевлаштовані 170 осіб, що становить 33,8% від загальної кількості.
Проведено 385 семінарів для жінок, у яких взяли участь 600 жінок.
За звітний період за сприянням служби зайнятості працевлаштовані всього 639 громадян, що складає 47 % від загальної кількості тих, що перебувають на обліку. Працевлаштовано кожного другого.
Протягом звітного періоду направлено на навчання 240 чол. Усього закінчило навчання в звітному періоді – 238 чол., праце влаштовано - 238 чол., що складає 100%.
Молоді до 35 років (40% від тих, що перебувають на обліку). Працевлаштована 141 особа даної категорії, що становить 30% від загальної кількості працевлаштованих. Направлено на навчання 69 чол. З числа молоді закінчили навчання 67 чол., працевлаштовано - 67 чол., 66 осіб брали участь у громадських та тимчасових роботах. Спеціалістами проводяться консультації для молоді, яка виявила бажання організовувати власний бізнес. Проведено 12 семінарів «Від бізнес-ідеї до власної справи».
У поточному році працевлаштовано 8 безробітних, що становить 85 % річного плану шляхом компенсації витрат роботодавцям єдиного соціального внеску.
У звітному періоді проведено 645 семінарів та міні-семінарів, 12 ярмарок вакансій та міні-ярмарок вакансій, 25 нарад, 18 круглих столів, проведено 559 особистих зустрічей директора з керівниками ПОУ.
На громадських та тимчасових роботах за 11 місяців поточного року працював 241 чол. Рівень охоплення безробітних громадськими роботами складає 18,9 %. (від загальної кількості тих, що перебувають на обліку).
Протягом 2019 року до центру зайнятості звернулося 288 громадян з числа тих, які потребують соціального захисту. Цієї категорії громадян працевлаштовані – 135 чол., 55 осіб проходили профнавчання, 67 осіб брали участь у громадських та тимчасових роботах.
Царичанським центром зайнятості ведеться тісна співпраця з МСЕК та управлінням соціального захисту населення щодо соціальної реабілітації та повернення до активної життєдіяльності осіб з інвалідністю.
З питань пошуку роботи звернулись 5 осіб з обмеженими можливостями в праці ( мають інвалідність). З них 3 особи працевлаштовано, 1 особа проходила навчання за напрямком « Оператор котельні».
Для безробітних у центрі зайнятості є куточок вільного доступу в мережу інтернет для пошуку роботи та розміщення резюме в єдине соціальне середовище зайнятості.
Царичанською районною філією проводиться рекрутингова робота. За період з початку року на сайтах “Rabota.ua” та “Work.ua” розміщено 24 вакансії, з яких 16 укомплектовано та працевлаштовано на них 78 осіб, у тому числі 49 осіб з числа безробітних, що перебувають на обліку в службі зайнятості.
Покращує ситуацію щодо зайнятості державний професійно-технічний навчальний заклад “Царичанський аграрний професійний ліцей”.
У 2018 році чисельність випускників ліцею склала 120 учнів, з яких працевлаштовані 103 особи (86 %), інші продовжили навчання, вступили до лав Збройних Сил України, працюють самостійно та інше. Адміністрація ліцею працює над розширенням мережі професій.
Питання професійної орієнтації учнів загальноосвітніх навчальних закладів є першочерговим напрямком діяльності відділу освіти райдержадміністрації та дирекції освітніх закладів району. У кожній школі І-ІІІ ступенів створено Куточки профорієнтації, де розміщено літературу, рекламні буклети, банери навчальних закладів, підприємств, анонси потреби у професіях на сучасному ринку праці. У загальноосвітніх закладах району встановлені профорієнтаційні термінали. Профільне навчання запроваджене у восьми школах І-ІІІ ст., створено освітній округ на базі опорної Царичанської ЗОШ І-ІІІ ступенів, що вирішує питання спрямування випускників на професії, пов’язані з перспективами розвитку ринку праці району, регіону, держави.
Значна робота проводиться відділом освіти райдержадміністрації та виконкомами сільських і селищної рад з профорієнтації на педагогічні професії. Укладаються договори із студентами педвузів щодо подальшого працевлаштування, ведеться профорієнтація на педагогічні професії під час занять гуртків майбутнього вчителя, тижнів учнівського самоврядування.
З метою поширення інформації про туристичний потенціал Царичанського району на зовнішньому та внутрішньому туристичному ринках України, відділом культури, туризму, національностей та релігій райдержадміністрації постійно оновлюється банк даних майстрів народних промислів.
Найактуальнішим у районі є вибір способів і методів подолання проблем сільського безробіття. У районі вже є позитивний досвід Рудківської сільської ради щодо популяризації та розвитку «зеленого туризму» з даного питання. Цей досвід необхідно активніше розвивати та поширювати й іншим сільським радам та об’єднаним громадам. Для підвищення зайнятості у віддалених населених пунктах необхідно відроджувати галузі тваринництва і переробки сільгосппродукції.
Враховуючи вищевикладене, керуючись Законом України “Про місцеві державні адміністрації”:

1. Інформацію виконуючої обов’язки начальника управління соціального захисту населення райдержадміністрації Продан Н.М. щодо виконання Програми зайнятості населення Царичанського району за 2019 рік та взяти до відома.

2. Зобов’язати управління соціального захисту населення райдержадміністрації продовжити ведення моніторингу своєчасності виплати заробітної плати. Запрошувати керівників, підприємств, установ та організацій які її допустили, на засідання районної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

3. Зобов’язати відділ культури, туризму, національностей та релігій райдержадміністрації, рекомендувати селищному та сільським головам вжити заходів щодо популяризації та розвитку “зеленого туризму” в районі.

4. Рекомендувати районному центру зайнятості:

1) покращити роботу щодо подолання професійно-кваліфікаційного дисбалансу на ринку праці шляхом підготовки і перепідготовки робочих кадрів відповідно до поточних та перспективних потреб роботодавців району;

2) сприяти:
стимулюванню діяльності роботодавців, спрямованої на створення нових робочих місць та працевлаштування безробітних;
створенню умов для самозайнятості населення та підтримки підприємницької ініціативи;
зайнятості інвалідів;
забезпеченню участі безробітних у громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру.

5. Відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації сприяти залученню інвестицій у сільське господарство району, у розвиток тваринницької галузі, створенню нових робочих місць у агропромислових підприємствах різних організаційно-правових форм власності.

6. Рекомендувати виконавчим комітетам селищної та сільських рад активізувати роз’яснювальну просвітницьку роботу серед молоді та учнів загальноосвітніх навчальних закладів району з надання профорієнтаційних послуг.

7. Рекомендувати селищному та сільським головам, керівникам підприємств, установ, організацій усіх форм власності та приватним підприємцям підвищувати рівень оплати праці найманих працівників, створювати нові робочі місця, не допускати використання найманої праці без належного оформлення трудових правовідносин та виплату заробітної плати«у конвертах».

8. Рекомендувати Царичанському відділенню Кам’янської об’єднаної Державної податкової інспекції вжити заходів щодо легалізації “тіньової зайнятості” та недопущення “мінімізації” заробітної плати.

9. КП “Приорільська правда” висвітлювати матеріали щодо виконання районної Програми зайнятості населення Царичанського району у 2020 році.

10. Управлінню соціального захисту населення райдержадміністрації про виконання цього розпорядження інформувати відділ діловодства райдержадміністрації щоквартально до 15 числа місяця, що наступає за звітним періодом.

12. Координацію роботи щодо виконання цього розпорядження покласти на управління соціального захисту населення райдержадміністрації, контроль залишаю за собою.



Виконуюча обов’язки
голови райдержадміністрації О.Д. БАКУЛІНА
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор