Царичанський район
www.tsarich-rn.dp.gov.ua




ЦАРИЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
ГОЛОВИ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

27.03.2019 смт Царичанка № Р-67/0/385-19

Про здійснення організаційних
заходів щодо забезпечення
своєчасного проведення
комплексу весняно-польових
робіт в агроформуваннях
району усіх форм власності

Керуючись Законом України “Про місцеві державні адміністрації, з метою проведення сільгосппідприємствами району комплексу весняно-польових робіт в умовах 2019 року в стислі строки з високими якісними показниками, сільськогосподарським формуванням усіх форм власності необхідно провести культивацію, весняне боронування та посів ярих культур на площі 40474 га, у тому числі ярого ячменю – 4900 га, гречки - 120 га, кукурудзи на зерно – 15800 га, соняшника – 11500 га.
Для забезпечення цих обсягів робіт в господарствах проведена організаційна робота щодо накопичення мінеральних добрив та паливно-мастильних матеріалів, підготовки насіння, ремонту сільськогосподарської техніки.
У сільськогосподарських формуваннях району усіх форм власності є відповідний набір техніки та обладнання для виконання цих робіт, а саме:
сівалки – 223 од. (відремонтованих - 100%), у тому числі іноземного виробництва – 24 од.;
культиватори – 708 од. (відремонтованих – 100 %), у тому числі комбінованих – 34 од.;
борони зубові - 2600 од. (відремонтованих - 100%);
борони дискові – 86 од. (відремонтованих - 100%).
До роботи підготовлено 76 одиниць котків.
На боронуванні буде працювати 88 агрегатів, на культивації - 81 агрегат, на посіві зернових культур – 36 широкозахватних посівних агрегатів.
На особливому контролі у відділі агропромислового розвитку райдержадміністрації перебуває питання проходження медогляду. Особливо це стосується категорії працівників, робота яких пов’язана з отрутохімікатами.
Заплановано проходження у повному обсязі працівниками всіх господарств району медичного огляду до кінця березня поточного року згідно з графіком.
З осені 2018 року посіяно 10662 га озимих культур, з них на зерно 10644 га, у тому числі озимої пшениці 9800 га, озимого жита 250 га, озимого ячменю 594,39 га Станом на 27 березня 2019 року 6886 га посівів озимих культур знаходяться в доброму стані, 3200 га в задовільному стані та 594 га слабкі та зріджені. Крім того, посіяно 2038 га озимого ріпаку. На сьогодні 1500 га знаходяться у доброму стані, 140 га у задовільному стані та 398 слабкі та зріджені.
Активізувалася робота серед агроформувань району щодо придбаннямінеральних добрив та засобів захисту рослин. Станом на 27 березня 2019 року сільськогосподарські підприємства району забезпечені мінеральними добривами на 100 % та протруювачами на 100% (2040 тонн та 0,5 тонн відповідно).
З метою повного забезпечення господарств району засобами захисту рослин укладені угоди з комерційними структурами.
Сумісно з головним спеціалістом відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби на кінець квітня 2019 року заплановано навчання з безпечного поводження з пестицидами та агрохімікатами працівників сільськогосподарських підприємств усіх форм власності; здійснено моніторинг щодо забезпечення сільськогосподарських товаровиробників району необхідними засобами захисту рослин відповідно до потреб поточного року, надано необхідну методичну допомогу з вищевикладеного питання.
Відповідно до ст.18 Закону України “Про охорону праці” посадові особи, діяльність яких пов'язана з організацією безпечного ведення робіт, під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки, проходять навчання, а також перевірку знань з питань охорони праці. Було проведено навчання з питань охорони праці для керівників та спеціалістів агроформувань нашого району за участю спеціалістів відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації та представників Дніпропетровського обласного навчального центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів АПК. Кількість групи становила 33 особи.По завершенню навчання кожним слухачем було здано екзамен і одержано Посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці.
Для проведення весняно-польового комплексу робіт загальна потреба в коштах становить 158,4 млн гривень. Планується використати власних - 158,4 млн гривень.
Для попередження випадків виробничого травматизму, забезпечення належних умов праці та відпочинку працівників на період проведення весняного комплексу робіт керівникам сільськогосподарських підприємств усіх форм власності необхідно дотримуватись відповідних вимог з питань охорони праці та техніки безпеки.

Виходячи з вищевикладеного, керуючись Законом України “Про місцеві державні адміністрації” та з метою своєчасного проведення комплексу весняно-польових робіт у сільськогосподарських формуваннях району всіх форм власності:

1. Відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації:

1)надавати методико – роз’яснювальну допомогу щодо своєчасного проведення комплексу весняно-польових робіт в агроформуваннях району усіх форм власності;

2)проводити аналіз стану посівів озимих культур, раціональності використання земельних ресурсів, підготовки насіння ярих культур до посівних кондицій;

3) забезпечити контроль за дотриманням правил безпеки в агроформуваннях району, проведенням занять перед початком польових робіт з відповідними категоріями працюючих, створенням належних побутових умов на виробництві;

4) здійснювати контроль за ходом проведення розрахунків за оренду земельних і майнових паїв, надавати консультативну допомогу орендодавцям при укладенні договорів оренди, проводити моніторинг цін на продукцію та послуги під час проведення розрахунків.

2. Рекомендувати головному спеціалісту відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби Рудакову І. О. провести моніторинг серед суб’єктів підприємницької діяльності та постачальників засобів захисту рослин і відпрацювати схему своєчасного забезпечення сільськогосподарських товаровиробників району необхідними засобами захисту рослин відповідно до потреб поточного року, здійснювати постійний контроль за використанням отрутохімікатів.

3. Рекомендувати Царичанському міжрайонному управлінню водного господарства до 20 квітня 2019 року забезпечити підготовку міжгосподарської зрошувальної мережі для безперебійної подачі води водокористувачам.

4. Рекомендувати сільськогосподарським підприємствам району:

1) вжити заходів щодо забезпечення господарств матеріально-технічними ресурсами до початку проведення весняно-польових робіт;

2) звернути увагу на своєчасне проходження медичного догляду працівниками господарств.

5. Редакції районної газети “Приорільська правда” на сторінках газети систематично висвітлювати хід весняно-польових робіт у районі.

6. Визнати таким, що втратило чинність, розпорядження голови райдержадміністрації від 28.03.2018 № Р-106/0/385-18 “Про здійснення організаційних заходів щодо забезпечення своєчасного проведення комплексу весняно-польових робіт у сільськогосподарських формуваннях району усіх форм власності”.

7. Координацію роботи щодо виконання цього розпорядження покласти на відділ агропромислового розвитку райдержадміністрації, контроль залишаю за собою.


Голова райдержадміністрації Р.В. БУЛЕНОК