www.tsarich-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Вівторок, 19 березня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Царичанський район
28.08.2019 № Р-160 "Про організацію роботи щодо забезпечення дотримання у районі чинного земельного законодавства"
Версія для друку Написати листа


ЦАРИЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
ГОЛОВИ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

28.08.2019 смт Царичанка № Р-160/0/385-19

Про організацію роботи щодо
забезпечення дотримання у районі
чинного земельного законодавства

Згідно з Положенням про відділ у Царичанському районі Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області основними завданнями відділу є:
реалізація повноважень Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області на території Царичанського району;
подання у встановленому порядку пропозиції щодо розпорядження землями державної та комунальної власності, встановлення меж району, сіл, селища;
ведення Державного земельного кадастру, проведення державної реєстрації земельних ділянок, обмежень у використанні, надання відомостей з державного земельного кадастру;
ведення поземельних книг;
організація виконання робіт, пов’язаних з проведенням земельної реформи;
підготовка пропозицій щодо вдосконалення методики та порядку виконання робіт з грошової оцінки, надання витягів з технічної документації про нормативну грошову оцінку;
забезпечення створення, формування і ведення місцевого фонду документації із землеустрою;
здійснює розгляд звернень громадян з питань пов’язаних з діяльністю відділу;
здійснює інші повноваження, визначені Законом.
Згідно з даними останньої статистичної звітності станом на 01.01.2016 (скасована на підставі наказу Державної служби статистики України від 19.08.2015 №210) загальна площа земель Царичанського району становить 90293 га, з них сільськогосподарських угідь - 72748,43 га, ріллі - 57766,0862 га, багаторічних насаджень - 1000 га, сіножатей - 1926,09 га, пасовищ - 12056,33 га, господарських будівель та дворів - 1264,01 га, лісів та інших лісовкритих площ - 6706,2638 га, забудованих земель - 2618,26 га.
На даний час згідно зі ст. 134 Земельного Кодексу України земельні ділянки державної та комунальної власності для ведення товарного с/г виробництва, ведення фермерського господарства (крім тих, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна) передаються в оренду виключно через земельні торги (аукціони). Станом на серпень 2019 року до переліку земельних ділянок, які буде виставлено на земельні торги Головним управлінням Держгеокадастру у Дніпропетровській області по Царичанському району включено 11 ділянок на загальну площу 142,9041 га. Продано на серпень місяць 2019 року наростаючим підсумком з початку продажу через аукціон 15 земельних ділянок на загальну площу 329,1391 га. Орендна плата за продані земельні ділянки с/г призначення становить не менше 8% від нормативної грошової оцінки, що є суттєвим для наповнення бюджету територіальних громад, термін оренди 7 років. На даний час підготовлена до продажу одна земельна ділянка на площу 21,3487 га на території Новопідкрязької сільської ради (аукціон відбудеться 27.08.2019).
За останній рік шляхом проведення аукціонів Головним управлінням Держгеокадастру у Дніпропетровській області продано п’ять земельних ділянок, з них: три - по Могилівській ОТГ на площу 100,0 га; одна - по Китайгородській ОТГ на площу 21,747 га; одна - по Царичанській ОТГ площею 14,1385 га. Щодо земельної ділянки площею 14,1385 га на території колишньої Бабайківської сільської ради, стартова ціна якої за оренду земельної ділянки становила 39585,69 грн, то в процесі проведення аукціону остаточна ціна продажу була збільшена до 90849,56 грн, що становить 18% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.
Після продажу дані земельні ділянки с/г призначення згідно з наказами Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області передані у комунальну власність об'єднаних територіальних громад.
На даний час усі земельні торги (аукціони) проходять в електронному вигляді на електронному майданчику Державного підприємства «Сетам» Ореn Market Land.
Щодо земель несільськогосподарського призначення, то шляхом проведення аукціонів у 2017 році продана земельна ділянка комунальної власності для комерційного використання Царичанської селищної ради площею 0,0962 га з орендною платою 41% від нормативної грошової оцінки (стартова ціна продажу становила 9% від нормативної грошової оцінки).
На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 31.01.2018 №60-р «Питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад», Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру починаючи з 1 лютого 2018 року забезпечено:
формування земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, шляхом проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності з подальшою передачею зазначених земельних ділянок у комунальну власність відповідних об’єднаних територіальних громад згідно із статтею 117 Земельного кодексу України;
передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, включених до переліку земельних ділянок державної власності, права на які виставлені на земельні торги, в комунальну власність об’єднаних територіальних громад після оприлюднення результатів земельних торгів та укладення договорів оренди таких земельних ділянок.
Головним управлінням Держгеокадастру у Дніпропетровській області у 2018 році проведено інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення, які не були внесені до Державного земельного кадастру, по Могилівській, Китайгородській, Ляшківській та Царичанській об'єднаним територіальним громадам та передано у комунальну власність даним громадам землі сільськогосподарського призначення державної власності, з них: по Могилівській сільській раді - 22211,6089 га, по Китайгородській сільській раді - 1427,1841 га, по Ляшківській сільській раді - 1614,3145 га, Царичанській селищній раді - 8577,0289 га.
Дані громади протягом 2018-2019 років вже проводять реєстрацію комунальної власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення та забезпечують передачу їх у власність чи користування в межах діючого земельного законодавства.
Процес інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності продовжений і в 2019 році. Наказом Держгеокадастру від 13.05.2019 №129 передбачено провести у 2019 році інвентаризацію несформованих земельних ділянок с/г призначення в межах об’єднаних територіальних громад та несформованих земельних ділянок сільськогосподарського призначення по сільських радах, інформація про які не внесена до державного земельного кадастру. На виконання даного наказу відділом підготовлені вихідні дані по Царичанському району та передані до Дніпропетровської регіональної філії «Центр державного земельного кадастру» на загальну площу 1893,5952 га.
Станом на 20.08.2019 вже проведена доінвентарізація земель по Новопідкрязькій сільській раді на площі 338,3668 га та проведена державна реєстрація земельних ділянок в державному земельному кадастрі.
Одним з пріоритетних завдань Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області протягом 2018-2019 років є питання забезпечення земельними ділянками учасників АТО та членів сімей загиблих відповідно до ст.12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». З 01.01.2015 і дотепер на території Царичанському району видано 630 наказів Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність на загальній площі 1119 га. З загальної кількості затверджено проектів землеустрою Головним управлінням Держгеокадастру у Дніпропетровській області за межами населених пунктів на 394 земельні ділянки загальною площею 768,5 га.
Усі земельні ділянки, які сформовані на підставі розроблених проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок учасникам АТО, але не затверджені до моменту передачі земель з державної у комунальну власність, включені до Акту приймання-передачі та передані до комунальної власності відповідних територіальних громад. Тому для забезпечення подальшого затвердження розробленого проекту громадянину необхідно звернутись з заявою до відповідного органу місцевого самоврядування.
На території району зарезервовано земель наказом Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області для передачі у власність членам сімей загиблих 100 га на території Цибульківської сільської ради та учасникам АТО 22,0 га на території Новопідкрязької сільської ради, з яких на сьогодні вже отримали накази ГУ Держгеокадастру у Дніпропетровській області 8 учасників АТО по 2 га.
Основні напрямки «Програми розвитку земельних відносин на 2011-2018 роки» зі змінами на території Царичанського району виконані в частині проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення у 2013 році на площі 14717 га, також в частині проведення повторної нормативної грошової оцінки земель населених пунктів (46 населених пунктів з 49).
У 2020 році спливає термін дії нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, проведеної у 2012 році (набула чинності у 2013 році), тому органам місцевого самоврядування,необхідності передбачити кошти у бюджеті на даний вид землеоціночних робіт (термін дії нормативної грошової оцінки відповідно до чинного законодавства 5-7 років.)
На даний час результати проведення повторної нормативної грошової оцінки вносяться до Державного земельного кадастру, і однією з умов, яка необхідна для її проведення, є встановлення меж населених пунктів.
Відділом у Царичанському районі були направлені листи до всіх органів місцевого самоврядування з інформацією про необхідність проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів та орієнтовною вартістю робіт з нормативної грошової оцінки та встановлення меж населених пунктів, яка розрахована ДП «Дніпропетровський науково-дослідний та проєктний інститут землеустрою».
Щодо встановлення меж населених пунктів, то межі всіх 49 населених пунктів на території району не встановлені, тому в програмах розвитку земельних відносин відповідних сільських та селищної рад необхідно зазначити даний напрямок землевпорядних робіт, який надалі буде основою для проведення нормативної грошової оцінки населених пунктів.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 №105 упродовж 2018 року проводилась з проведення загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, яка затверджена наказом Мінагрополітики України від 16.11.2018 №552, та набула чинності з 1 січня 2019 року.
Вперше після 1995 року оцінено всі землі сільськогосподарського призначення на території України (крім земель у межах населених пунктів) та з 2019 року відпадає необхідність складання технічних документацій з оцінки на окремі земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які виготовлялись для визначення розмірів орендної плати, земельного податку, державного мита та інших обов’язкових платежів.
Усі дані про загальнонаціональну нормативну грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення зведено в єдиний масив та створено портал-дзеркало із можливістю онлайн-розрахунку нормативної грошової оцінки як по зареєстрованим у Державному земельному кадастрі земельним ділянкам, так і по несформованим об’єктам.
Ознайомитись з роботою порталу та залишити відгук щодо його роботи можна за посиланням https://ngo.land.gov.ua/uk/.
Окремо слід зазначити, що надання відомостей про нормативну грошову оцінку земельних ділянок сільськогосподарського призначення здійснюється відповідно до вимог статті 20 Закону України «Про оцінку земель» у формі витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку в порядку надання адміністративних послуг.
Інвентаризація земель населених пунктів в основному проводиться за кошти землевласників та землекористувачів. Станом на 01.08.2017 проінвентаризовано земель населених пунктів на площі 9658,1, що становить 77,5% від загальної.
Відділом постійно забезпечується ведення державного земельного кадастру (внесення відомостей до кадастру, виправлення помилок в державному земельному кадастрі) та надання адміністративних послуг. Адміністративні послуги на виконання розпорядження Кабінету Міністрів №523-р від 16.05.2014 надаються через Центр надання адмінпослуг «Альтернатива» Царичанської райдержадміністрації та центр надання адмінпослуг виконавчого комітету Царичанської селищної ради. Адмінпослуги надаються і в онлайн режимі. Функціонал дає можливість просто, зручно та оперативно отримати найбільш потрібні довідки та документи.
За допомогою веб-сервісу e.land.gov.ua можна замовити такі адмінпослуги: отримати відомості Державного земельного кадастру, витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, довідку з державної статистичної звітності про наявність земель та їх розподіл, подати заяву з надання дозволу на розроблення документації із землеустрою, оформити запит на отримання документації із землеустрою з Державного фонду документації із землеустрою.
Щоб скористатись фукціоналом необхідно зареєструватися та авторизуватися в електронному кабінеті за допомогою електронної пошти, електронного цифрового підпису, платіжної картки банку або через мобільного оператора.
Сертифіковані інженери-землевпорядники за допомою веб-сервісу e.land.gov.ua можуть оформити заяву про державну реєстрацію земельної ділянки, заяву про внесення виправлених відомостей до Державного земельного кадастру, подати на погодження проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки.
Окремі види послуг такі як витяг з державного земельного кадастру про земельну ділянку та витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку можна замовити безпосередньо з Публічної кадастрової карти.
Запровадження електронних послуг як частина політики детінізації та боротьби з корупцією в сфері земельних відносин є одним із головних пріоритетів у діяльності Держгеокадастру. На сьогодні вже 15 адміністративних послуг доступні онлайн.
Протягом 2019 року відділом надано 6847 адмінпослуг онлайн та безпосередньо через Центр надання адміністративних послуг, з них:
внесено відомості до державного земельного кадастру (зміни до них) в кількості 1371 шт;
видано витягів з державного земельного кадастру – 583 шт;
витягів про нормативну грошову оцінку земельної ділянки – 13450 шт;
надання довідки з державної статистичної звітності про наявність земель та їх розподіл – 531 шт;
державна реєстрація земельної ділянки – 95 шт;
виправлення технічної помилки у відомостях державного земельного кадастру, яка була допущена органом, що здійснює його ведення, – 2530 шт;
надання викопіювання з кадастрової карти (плану) та іншої картографічної документації Державного земельного кадастру – 551 шт.
В порядку забезпечення реалізації постанови Кабінету Міністрів України №580 від 31.08.2016 «Деякі питання реалізації пілотного проекту із запровадження принципу екстериторіальності погодження проектів землеустрою щодо відведенні земельної ділянки територіальними органами Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру» у відділі працює експерт державної експертизи з погодження проектів землеустрою. Протягом 2019 року надійшло на погодження 363 проекти зі всієї території України, з них 330 погоджено, 33 документації не погоджено через невідповідність земельному законодавству.
Відділом направлено на погодження 630 проектів землеустрою.
Постійно проводиться особистий прийом керівництвом відділу згідно з затвердженим графіком Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області двічі на тиждень. Усі питання вирішуються в найкоротший термін згідно з вимогами земельного законодавства.
Враховуючи вищевикладене та керуючись Законом України „Про місцеві державні адміністрації”:

1. Рекомендувати селищному та сільським головам:
розглянути на засіданнях виконкомів питання про дотримання земельного законодавства на відповідних територіях;
провести аналіз використання земель в межах населених пунктів та земель ,що перебувають у комунальній власності за межами населених пунктів;
провести інвентаризацію діючих договорів оренди земельних ділянок з метою перевірки правильності застосування орендної плати з урахуванням коефіцієнту індексації та результатів загальнодержавної нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів;
організувати сто відсоткове проведення інвентаризації земельних ділянок, що знаходяться в користуванні загальноосвітніх навчальних закладів та закладів охорони здоров’я;
визначитись з переліком інвестиційно-привабливих вільних земельних ділянок комунальної власності та забезпечити їх продаж через земельні торги (аукціони);
програмою розвитку земельних відносин територіальних громад передбачити кошти на встановлення меж населених пунктів та проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів.

2. Рекомендувати відділу у Царичанському районі Головного управління Держгеокадастру:
здійснювати моніторинг використання земель державної та комунальної власності;
формувати земельні ділянки ,які в подальшому можуть бути виставлені на земельні торги (аукціон);
сприяти проведенню землевпорядних робіт з встановлення меж населених пунктів та нормативної грошової оцінки населених пунктів

3. Сектору правового забезпечення райдержадміністрації надавати правову допомогу в сфері земельних відносин

4. Фінансовому управлінню райдержадміністрації:
тримати на контролі правильність застосування ставок орендної плати згідно з діючими договорами оренди землі;
внести пропозиції стосовно виділення коштів районного або місцевого бюджету на виконання землевпорядних робіт для оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки бюджетних установ.

5. Рекомендувати Кам'янському відділенню об’єднаної державної податкової інспекції забезпечити своєчасну і в повному обсязі сплату земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

6. Визнати таким, що втратило чинність, розпорядження голови райдержадміністрації від 29.08.2018 №Р-307/0/385-18 «Про організацію роботи щодо дотримання у районі чинного земельного законодавства».

7. Координацію роботи щодо виконання цього розпорядження покласти на сектор правового забезпечення райдержадміністрації, контроль залишаю за собою.


Голова райдержадміністрації Р.В.БУЛЕНОК
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор