www.tsarich-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА П'ятниця, 19 квітня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Царичанський район
29.11.2017 № Р-463 "Про хід виконання районної Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання в Царичанському районі на 2016-2020 роки"
Версія для друку Написати листа


ЦАРИЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
ГОЛОВИ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

29.11.2017 смт Царичанка № Р-463/0/385-17

Про хід виконання районної
Програми захисту прав дітей
та розвитку сімейних форм
виховання в Царичанському
районі на 2016-2020 роки

З метою виконання заходів Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання у Царичанському районі на 2016-2020 роки відділами райдержадміністрації проводиться робота щодо соціального та правового захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яка передбачає перш за все реалізацію права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на сімейне виховання.
Станом на 20.11.2017 у службі у справах дітей райдержадміністрації на первинному обліку знаходиться 70 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, із них: 48 дітей перебуває під опікою громадян, четверо – у прийомних сім'ях, 12 - у дитячих будинках сімейного типу, четверо – у дитячих державних закладах та двоє – у коледжах на повному державному забезпеченні.
На території району у різних формах сімейного виховання проживає 75 дітей даної категорії. Всього під опікою та піклуванням у 36 сім’ях громадян на території району мешкає 48 дітей. Також функціонують шість прийомних сімей, у яких виховуються дев’ять дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та два дитячі будинки сімейного типу, у яких виховуються 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та одна особа із числа дітей-сиріт.
У 2017 році надано статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, восьми дітям, які влаштовані: двоє - повернуто батькові на виховання після визнання батьківства, троє – під опіку громадян, двоє – у дитячий будинок сімейного типу, одна - у дитячий державний заклад.
Служба у справах дітей райдержадміністрації здійснює контроль за умовами проживання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Усі прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу перебувають під соціальним супроводженням районного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді.
Управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації без затримок здійснюється виплата на дітей, які перебувають під опікою та піклуванням, призначається соціальна допомога на прийомних дітей, дітей-вихованців та грошове забезпечення батькам-вихователям та прийомним батькам за надання соціальних послуг. За 10 місяців 2017 року призначена соціальна допомога на суму 1 509,3 тис.грн, заборгованість відсутня.
Служба у справах дітей райдержадміністрації та відділ освіти райдержадміністрації тримають на контролі та здійснюють виплату одноразової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення ними 18 річного віку. У поточному році одноразова допомога виплачена восьми дітям по 1810 гривень.
Щороку всі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, шкільного віку забезпечуються безкоштовним харчуванням, оздоровленням на узбережжі Азовського моря, підручниками, подарунками на свята, шкільною та спортивною формами, страхуванням від нещасних випадків.
У закладах освіти району проводяться заходи з питань правової освіти, інформаційного, освітнього та виховного характеру, спрямовані на підвищення рівня правової культури, поширення знань про права і свободи людини та набуття навичок в їх застосуванні, тижні правових знань, зокрема, Всеукраїнський тиждень права.
На обліку у службі у справах дітей райдержадміністрації перебуває 20 дітей різного віку, які підлягають усиновленню. У поточному році складено п’ять анкет на дітей щодо усиновлення.
Службою у справах дітей райдержадміністрації вживаються заходи щодо дотримання житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Одна дитина даної категорії має житло, троє дітей - частку житла, яке за ними закріплене і перебуває у задовільному стані. Шестеро дітей мають земельну частку (пай).
Усі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, після досягнення ними 16 річного віку ставляться на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов. На даний час на обліку у селищній та сільських радах перебуває вісім дітей даної категорії.
На обліку у службі у справах дітей райдержадміністрації перебуває 30 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, що проживають у 16 сім'ях, батьки яких ухиляються від виконання батьківських обов’язків. Проводяться перевірки умов проживання дітей. Працівниками поліції у 2017 році на батьків неповнолітніх за неналежне виховання дітей за ст.184 КУпАП складено 21 протокол проти 14 за аналогічний період 2016 року.
Службою у справах дітей райдержадміністрації у цьому році до суду подано п’ять позовних заяв щодо позбавлення батьківських прав шести батьків по відношенню до семи дітей.
На території району за 10 місяців 2017 року неповнолітніми вчинено три злочини відносно трьох злочинів за аналогічний період 2016 року. У злочинах прийняли участь п’ять неповнолітніх, які поставлені на облік у ювенальній поліції.
Протягом 2017 року підготовлено та проведено 12 засідань комісії з питань захисту прав дитини при райдержадміністрації, на яких розглянуто 53 питань щодо захисту прав дітей.
Протягом поточного року підготовлено два засідання круглого столу: “Смертельні ігри для дітей в соціальних мережах” та “Влаштування та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу”. Проведено святковий круглий стіл до Дня усиновлення, вручені подарунки опікунам, піклувальникам, усиновителям, прийомним батькам та батькам-вихователям та учасникам святкового концерту.
До Дня захисту дітей проведено районне свято “Відблиски дитячих мрій”. Забезпечено участь: 20 дітей пільгових категорій з нагоди Дня захисту дітей у благодійній цирковій програмі у приміщенні Дніпропетровського державного цирку, та 17 дітей – з нагоди Дня усиновлення у Одинадцятому благодійному регіональному фестивал1 “Мама + Я“ в м. Дніпро.
На реалізацію заходів Програми в поточному році з районного бюджету використано 13,5 тисяч гривень.

Враховуючи вищевикладене та з метою посилення захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання на території району, керуючись Законом України “Про місцеві державні адміністрації”:

1. Інформацію начальника служби у справах дітей райдержадміністрації Нестер Л.О. про хід виконання Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання у Царичанському районі на 2016-2020 роки взяти до відома.

2. Службі у справах дітей райдержадміністрації:
1) вжити вичерпних заходів щодо реалізації права кожної дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, на виховання в сім’ї;
2) посилити контроль за станом виховання, утримання і розвитку дітей у прийомних сім'ях та дитячих будинках сімейного типу;
3) тримати на контролі умови проживання та виховання дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

3. Рекомендувати районному центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді:

1) забезпечити раннє виявлення сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, та виведення їх із кризи з метою запобігання вилучення дітей із родини, шляхом здійснення соціального супроводу;

2) проводити соціальне супроводження прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу.

4. Відділу освіти райдержадміністрації та дирекціям загальноосвітніх закладів району тримати на контролі право-виховну роботу у закладах освіти та відвідування учнями занять у школі.

5. Рекомендувати Царичанському відділенню поліції Новомосковського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області посилити профілактичну роботу щодо недопущення правопорушень підлітками, безпритульності і бездоглядності дітей.

6. Рекомендувати селищному та сільським головам вчасно виявляти дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, та тримати на постійному контролі умови їх утримання та виховання.

7. Визнати таким, що втратило чинність, розпорядження голови райдержадміністрації від 23.11.2016 № Р-469/0/385-16 “Про хід виконання районної Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання в Царичанському районі на 2011-2015 роки”.

8. Координацію роботи щодо виконання цього розпорядження покласти на службу у справах дітей райдержадміністрації, контроль – на керівника апарату райдержадміністрації Бакуліну О.Д.


Голова райдержадміністрації С.М. ТУРСЬКИЙ
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор